Solpaneler – lönsam kraft från ovan

I Gnesta kommun är det Frustuna kyrka, företag och bostadsrättsföreningar som är bäst på att producera egen förnybar el via solceller.– Vi skulle gärna ha mer solpaneler men saknar plats på taket, säger Rolf Eriksson, ordförande för bostadsrättsföreningen Bryggeriholmen i Gnesta.

BRF Bryggeriholmen i Gnesta har installerat solpaneler för 750 000 kronor. "Vi tjänar på det"

BRF Bryggeriholmen i Gnesta har installerat solpaneler för 750 000 kronor. "Vi tjänar på det"

Foto:

Övrigt2017-11-03 15:40

Gnesta kommuns solcellspolicy är skriven 2012 trots att utvecklingen gått framåt vad gäller priser och subventioner som innebär att allt fler investerar i solpaneler.

Under förra veckans välbesökta informationsmöte om egenproducerad solel som Miljöpartiet anordnade så var det många på plats för att fråga om krångliga tillståndsansökningar, taklutning och eventuella direktköp via webben på solpanel från Kina.

Johan Lexell, Klövsta Energi, intygade alla att installatörerna hjälper till med krångliga tillståndsansökningar samt se till att skatteavdrag gör automatiskt via deklarationen.

– Jag kan garantera att det lönar sig. Vi har inte råd att inte satsa. Alla tak kommer att ha solpaneler i framtiden, sa Johan som köper sina paneler av en grossist i Sverige, bara för att kunna prata med någon ansvarig om det strular.

[fakta nr="1"]

Johan Lexell har just monterat 104 paneler på kyrktaket vid Frönäs. I dag krävs bygglov för att installera solpanel på vissa hustak, bland annat där det är tätbebyggt eller nära till grannhus. Men det finns förslag om avgiftsbefrielse. Bygglov kan kosta cirka 3 500 kronor.

– Men det går att förhandla om priset om man går samman, menar Johan.

Privatpersoner som installerar solpanel kan få 20 procent i bidrag från staten.

Bryggeriholmens bostadsrättsförening med 43 lägenheter har installerat 152 solpaneler på tre hustak på tre separata elabbonemang. Man producerar enbart fastighetsel, till trapphus, källare och dylikt, och den el som inte förbrukas säljs tillbaks till elnätsägaren i Gnesta, Vattenfall.

– Kalkylen är att ungefär hälften av elen säljs. Om åtta år har man fått tillbaks det vi lagt ut, totalt 750 000 kronor. Vi får som förening tillbaks 30 procent av kostnaden från Länsstyrelsen, säger ordföranden för bostadsrättsföreningen Bryggeriholmen, Rolf Eriksson.

– Vi skulle gärna ha fler men har inte plats på taket i dagsläget. Än så länge tror vi stenhårt på det här.

– Lånar man till installationen av panelerna och amorterar och betalar ränta, så täcker vinsten räntorna på lånen och det blir pengar över iallafall!

Bygglovet gick fort men att handläggningen på Länsstyrelsen för att få vår utbetalning tog ett och halvt år, berättar Rolf.

– Fast vi hade blivit varnade om att det kunde ta tre år att få bidraget så det gick ju hyfsat fort ändå.

Energi- och klimatrådgivare Rickard Österlund som har sin fysiska bas i Trosa ger service åt invånare i fyra kommuner - Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa.

Om solel

Tidigare har solel, liksom annan förnybar el, varit skattebefriad men sedan 1 juli 2016 betalar större solcellsanläggningar skatt.

Mindre anläggningar är fortfarande skattebefriade.

Beskattningen gäller anläggningar med en effekt på mer än 255 kilowatt.

Kommunala fastighetsbolag drabbas eftersom de till skillnad mot kommersiella, oftast har alla fastigheter i ett och samma bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!