"Som person vill jag hjälpa andra"

Annelie Bousetta är träningsälskaren som brinner för andras välmående. Hon delar sitt arbetsliv mellan ett tjejgym och ett gruppboende för killar.

Övrigt2015-01-05 00:00

Jag ringer dig gumman, säger Annelie Bousetta och sätter ner kaffekoppar på bordet bredvid sin halvätna mellis. Det är full fart hela tiden, så mellanmålen förblir ofta halvätna.

– Du hör, vi är väldigt nära här. När ja jobbade på Friskis var jag apan mitt i rummet, nu kallar jag alla vid namn. Det blir lite närmre så.

Annelie Bousetta jobbar som instruktör och manager på tjejgymmet Curves i Nyköping. Konceptet är vad det låter som, träning anpassad för tjejer. Hit kommer kvinnor för att komma i form, få hjälp med övervikt eller minska smärta och medicinering. Gymmet har samarbete med flera läkare och passen bygger på cirkelträning i grupp.

– Många törs inte träna på andra gym där killarna tar över och stånkar och stönar. Sen kan det vara svårt att komma ihåg vilka vikter man ska ha och hur många repetitioner ... Det är speciellt svårt för äldre kvinnor, säger Annelie.

– Hinner du med, jag pratar så snabbt, fortsätter hon och skrattar.

Annelie jobbar halvtid på gymmet bredvid sin heltidstjänst som behandlingspedagog på ett boende för killar.

– Jag är väl sån som person att jag vill hjälpa andra. Jag vill hjälpa killarna och hjälpa kvinnor att komma i form. Jag är utbildad massör också. Jag vill att alla andra ska må bra, så ibland kan man tänka, stopp där. Hur mår jag själv egentligen? Men på något sätt brinner man för det.

Och att Annelie brinner märks lång väg och hon har svårt att sitta still. I december fyllde hon 50, men gammal är det sista hon känner sig.

– Jag jobbar ju med ungdomar, så det får mig att känna mig ung.

Precis som viljan att hjälpa andra har träningsintresset funnits med hela livet. Annelie har ridit, sparkat fotboll, ja, provat på det mesta och dess utom varit Mulle-mamma och gympatränare när barnen var små. Och så jobbade hon ideellt på Friskis och svettis i många år men sökte tjänst här på Curves för att kunna "jobba" med sitt intresse.

– Jag vill sprida motivationsglädje och berätta att du mår bättre om du tränar. Man ska alltid träna, har du ont i en tå kan du träna armarna. Man får mindre ont och mår bättre, det kan ingen säga emot. Vi har en kvinna här som hade så ont att hon fick ta hissen första gången. Men nu joddlar hon upp för trapporna.

Varför behövs ett gym för tjejer?

– Kvinnor är en utsatt målgrupp, hemmet och barnen går först. Men kvinnor är svaga av naturen och behöver jobba upp stryka och bättre hållning. Vår idé är att rikta oss till kvinnor som inte har tid, det räcker att man tränar effektivt tre gånger i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om