Sommaren ger tid till Gästabud för scenskolans lediga skådisar

Sommarspelet Nyköpings Gästabud har utvecklats till en plantskola för landets scenskolor. I årets upplaga deltar fem scenskole-elever.

Övrigt2001-06-24 23:51
Göran Gillinger och Pär Malmström är veteraner i sommarspelet Nyköpings gästabud. Sommarens uppsättning blir femte året för båda. Men som elever är de rätt färska. Göran ska börja sitt tredje år på Statens scenskola i Stockholm. Pär ska inleda sina studier till hösten vid scenskolan i Malmö.
Det är inte helt lätt att föra ett strukturerat samtal med Göran Gillinger och Pär Malmström. De är som Knatte och Tjatte, med Robin Stegmar som den frånvarande Fnatte. De pratar snabbt, associerar och skämtar och en utomstående hinner uppfatta ungefär hälften.
Vi är groteskt samkörda, konstaterar Göran.
Fem år som bröderna Birger och Valdemar i Nyköpings Gästabud har satt sina spår. Men vänskapen går längre tillbaka än så. Tillsammans med Robin gick de teaterlinjen på Södra Latin i Stockholm under gymnasieåren.
Äh, Göran fick alla brudarna, suckar Pär.
Så där säger han bara, protesterar Göran.
Nu är de tillbaka på skolbänken. Pär Malmström blev antagen på elfte försöket efter att nästan gett upp hoppet.
Det var ett mål jag hade, att bli antagen till Scenskolan. Men jag hade nästan lagt ner min målsättning och först då slappnade jag av och kom in. Det är svårt, för man måste ju tycka att det är roligt att spela just i den stunden, för annars blir det inte bra, säger Pär.
Det ger rutin att delta i Nyköpings Gästabud. Göran menar att han har haft stor glädje av sin vana vid stor publik och en magnifik föreställning. Kväll efter kväll med 600 personer i publiken, det är inte alla skådespelare förunnat att få uppleva det. Men varför lägga fyra år på en utbildning, när man redan har så mycket erfarenhet som Göran och Pär?
När man jobbar kan man inte misslyckas, men på skolan kan man laja och pröva sig fram. Det kan man inte göra på teatern. Jag kände också att jag inte utvecklades längre, jag sprang in i väggen. Sen ska man komma ihåg att det är jättesvårt att få jobb på teatrar i Stockholm om man inte har scenskoleutbildning, säger Göran.
Insikten om vilket privilegium det är att få arbeta med Nyköpings Gästabud, den kom också på Scenskolan. När Görans kurskompisar ser fram emot en sommar på Seven Eleven och Burger King, då drar han på sig Birgers mantel och möter publiken.
Det är så vansinnigt roligt. Jag hade inte förstått hur bortskämd man varit. Men på skolan, jösses, vilken konkurrens det är, fortsätter han.
Skådespelare är inget jobb för trygghetsnarkomaner. Det är ett osäkert och utsatt yrke. Ett idiotiskt yrkesval, kan tyckas.
Det är för sent att ändra sig nu. Men den svåraste biten, det är att man måste sälja sig själv, menar Pär.
Ja, vi är varan, vi är vår egen produkt. Ibland tänker jag att det skulle vara skönt att vara exempelvis silversmed, säger Göran.
I framtiden ser drömmarna och planerna lite olika ut. Göran ska göra sin praktiktermin vid en annan skådespelarutbildning, hos Stella Adler i Los Angeles. Pär tänker främst på möjligheten att vara med och utveckla Nyköpings Gästabud.
Ja, jag ska gå min fyra år på Scenskolan. Och så vill jag vara med och göra om spelet, jag vill bygga ut det här medeltidslandet som vi har. Och så ska Robin och jag göra krogshower, förstås, säger Pär Malmström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om