Sommarjobbare springer för livet
Två personer fick tävla om att bära en bricka med fyllda glas en viss sträcka som märkts ut med röda plastmojänger. Dessa skulle föreställa bord som serveringspersonal har att kryssa mellan på sommarrestauranger och caféer.
Andra hinder kan också tänkas folk som inte ser sig för eller hundar som är ute och springer, kanske. Fort ska det gå när folk är hungriga och törstiga och inte får man spilla.
Den här erfarenheten kommer många sommarjobbande ungdomar att göra i sommar. Då kan det vara bra att känna till sina rättigheter. Hotell- och restaurang är facket för denna kategori.
SSU har under veckan en sommarjobbskampanj. På torget fanns ett bord med broschyrer om extrajobb, sommarjobb och andra jobb för ungdomar. Broschyrerna kan rekvireras från SSU och LO, Landsorganisationen som är paraplyorganisation för olika fackliga förbund
Hur ofta och hur länge får man ta rast är något som regleras i lagstiftning. Har inte arbetsgivaren koll på de tillfälligt anställdas rättigheter ska åtminstone de själva ha det, menar SSU.
Man har hört mycket skräckhistorier om folk som får jobba hur mycket som helst och som kan bli inkallade när som helst, berättade Maria Rensfelt.
Att svartjobb är olagligt vet säkert alla. Ändå görs många försök att lura in unga i svartjobb, där man inte kan hävda några rättigheter alls. Anställningsbevis är något man ska kräva efter avslutad arbetstid.
Facket har jourtelefon för dem som behöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!