Sommartorkan kan sätta stopp för skridskobanan i Oxelösund

Sommarens torka kan verka avlägsen men den påverkar oss fortfarande. Det skulle faktiskt kunna resultera i att det inte blir någon skridskobana i Oxelösund i vinter.

Vintern kommer – men frågan är om det blir någon skridskobana. Fortsätter bevattningsförbudet är det inte tillåtet att använda dricksvatten till att spola upp en isbana. Arkivfoto

Vintern kommer – men frågan är om det blir någon skridskobana. Fortsätter bevattningsförbudet är det inte tillåtet att använda dricksvatten till att spola upp en isbana. Arkivfoto

Foto:

Övrigt2018-11-29 09:48

Under försommaren infördes det bevattningsförbud i Oxelösunds och Nyköpings kommuner. Det kanske inte är det första man tänker på i ett kallt novemberregn, men förbudet är inte hävt, bland annat på grund av lågt grundvatten. Nu kanske det inte är det första man tänker på till första advent – att fylla upp poolen eller vattna gräsmattan – men det är faktiskt förbjudet att spola isbanor med dricksvatten också. Något som kan sätta käppar i hjulet för skridskosugna oxelösundare.

– Vi hade bestämt att vi skulle spola upp en liten skridskobana vid Ramdalsskolan, men om bevattningsförbudet inte hävs gör vi det inte, säger Oxelösunds kultur- och fritidschef Anders Magnusson.

Oxelösunds kommun brukar spola upp en liten skridskobana på en gräsmatta utanför Ramdalsskolan, men förra året blev det inte av då den som skött det slutat sin tjänst. Nu hade kommunen bestämt sig för att ta upp det igen.

– Vi har även pratat om att vi kanske ska spola upp en till liten skridskobana på andra sidan motorvägen, men det är inte bestämt än. Men först och främst måste bevattningsförbudet hävas om det ska bli av, fortsätter Magnusson.

I somras gick kommunen runt bevattningsförbudet genom att en entreprenör körde till idrottsplatsen A-plan med vattentunnor.

– De la 50 kubikmeter vatten per kväll tre dagar i rad. Sedan upprepades det en gång till innan det kom några åskskurar och gjorde en insats. Men vi passade på och lufta planen, lägga på gödsel och så mer gräs. Det har varit eftersatt underhåll på den, men nu är den så mysig att man vill krama den, säger de som varit nere under hösten, berättar Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!