Sopdumpning problem i Trosa

På flera platser i Trosa kommun dumpas sopor där de inte får ligga. Dessutom används återvinningsstationer av företag trots att det är förbjudet. Kommunen vill nu tillsätta en avfallsgrupp för att ordna problemen.

Övrigt2004-11-10 23:16
I Trosa kommun finns flera soptippar startade på privat initiativ. Detta är inget som uppskattas av kommunen då det är olagligt att slänga skräp i naturen.
Det finns lite olika platser där folk dumpar saker. Det räcker med att en person börjar så är det igång och detta kostar pengar då kommunen åker på att städa om skräpet ligger på kommunens mark, säger Maria Kavcic på tekniska kontoret.
Vid Gnestavägen i Vagnhärad har det enligt Maria Kavcic dumpats en del sopor.
Där har det blivit en rätt stor tipp, det står bland annat en skrotbil där, säger hon.
Folk som slänger sitt skräp på fel platser riskerar fängelsestraff. Trosa kommun polisanmäler också då och då händelser.
Men ännu har det inte lett till någon dom, säger Maria Kavcic.

Det är inte bara privatpersoner som dummar sig. Flera företag missköter sig också. De slänger dock inte skräpet i skogen utan i de återvinningsstationer som finns runtom i kommunen. Något de inte får göra eftersom återvinningsstationerna är till för privatpersoner.
Företag dumpar emballage, kartonger, i containrarna vilket gör att de snabbt blir fulla och folk ställer då sina sopor utanför på marken, säger
Maria Kavcic.

Problemen har inte blivit mindre sedan det blev hårdare tag på återvinningscentralen på Korslöt. Där är det nu tydligare vad som gäller för både privatpersoner och företag som kommer dit med sitt avfall.
Kostnaden har också ökat en hel del för företag som vill slänga skräp på Korslöt.
Avgifterna för företag har nog ökat med 500 procent, säger Maria Kavcic.

Förr betalade företag 175 kronor för att slänga sitt skräp. Nu betalar de per kilo vilket gör att kostnaden gått upp en del.
Många företag tycker att det är dyrt att slänga sina sopor och vet inte vad det kostar att ta hand om dem. Förut betalade de för lite vilket gjorde att hushållen fick ta kostnaden för soporna, säger Maria Kavcic.
Även privatpersoner knorrar över den femtiolapp de måste betala för att köra in med släp på Korslöt. Att fylla bilen med sopor och köra dit är dock gratis. Kommunen vill nu införa en avfallsgrupp för att informera bättre om vad som gäller i sopsvängen.
Vi måste ha en strategi för hur vi ska hantera detta, säger Maria Kavcic.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om