Soptipp riskerar att förorena grundvatten
Soptippen på Käxlevägen i Stjärnhov måste stängas omedelbart. Det har länsstyrelsen meddelat kommunen, sedan en inspektion har visat att tippen kan förorena grundvattnet.
Det finns också en risk att en del av det förorenade vattnet når ner till grundvattnet som hushållen i Stjärnhov använder sig av.
Tippen ligger på ett känsligt ställe. Delar av den finns på en mosse där vattnet tidvis är högt. Den andra sidan av tippen vetter mot en grusås med genomsläppligt material.
Stjärnhovs grundvatten kommer från samma grusås, men från den andra sidan.
Avståndet är rätt så betryggande, men det känns inte helt tillfredsställande, säger Carl-Mikael Svensson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Länsstyrelsen har meddelat att tippen måste stängas för användning snarast och att kommunen måste upprätta en plan för att avsluta tippen. Den behöver täckas över för att regnvatten inte ska fortsätta att rinna igenom soporna och föra med sig gifter.
Hur omfattande övertäckningen behöver vara beror på hur förorenat vattnet är runt tippen.
Soptippen på Käxlevägen har använts sedan 50-talet. Den har använts till hushållsavfall, men det finns uppgifter om att även industriavfall har lagts på tippen.
För att ta reda på vad för slags avfall som slängts där ska kommunen intervjua personer som varit engagerade i soptippen.
Lagstiftning som är anpassad till EU ställer nya krav på soptippar. Redan för två år sedan skulle en anpassnings- eller avslutningsplan ha lämnats till länsstyrelsen för alla soptippar.
Den här tippen är långt ifrån EU:s krav, säger Carl-Mikael Svensson.
På onsdagen skickade Gnesta brev till länsstyrelsen där kommunen redogör för sin plan.
Enligt den ska en avslutningsplan för tippen skrivas i november. Då ska alla prover vara färdiga och behövliga uppgifter insamlade.
Men övertäckningen kan komma att bli dyr.
Det är svårt att säga exakt hur mycket det kostar. Det beror på vad proverna visar och hur tätt den behöver täckas över, säger Carl-Mikael Svensson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Magnus Pettersson, ekonomichef i Gnesta, befarar också att det kan kosta mycket.
Det kan bli dyrt. Om det finns plats i budgeten beror helt på vad som behöver göras och när, säger Magnus Pettersson, ekonomichef i Gnesta kommun.
Annika Clemens
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!