Sörmland får drygt 10 miljoner till att vårda kulturmiljö

Länsstyrelsen ska under två månader dela ut miljonerna till olika projekt utifrån ansökningar de fått in. Exakt hur pengarna kommer att fördelas är ännu oklart. – Vi försöker i möjligaste mån se till att sprida ut pengarna i länet, säger biträdande länsantikvarie Bo Svensson.

Odd Fellow-huset på Väster i Nyköping är förklarat som byggnadsminne. Länsstyrelsen betecknar huset som en av Nyköpings karaktärsbyggnader. Men om huset får några kulturmiljöpengar är för tidigt att säga.

Odd Fellow-huset på Väster i Nyköping är förklarat som byggnadsminne. Länsstyrelsen betecknar huset som en av Nyköpings karaktärsbyggnader. Men om huset får några kulturmiljöpengar är för tidigt att säga.

Foto: SN

Övrigt2017-02-03 05:00

Riksantikvarieämbetet delar varje år ut pengar till Sveriges länsstyrelser för att de ska bevara kulturmiljön i landet.

I år fick Sörmland ta emot 10 208 000 kronor av de 253 miljoner som Riksantikvarieämbetet har fått till sitt förfogande.

– Det är ungefär det vi brukar få. Pengarna ska gå till olika verksamhetsområden där de största är byggnadsvård, fornvård och kulturlandskapsvård, säger Bo Svensson på länsstyrelsen.

Under året har länsstyrelsen fått in drygt 100 ansökningar från personer med förslag på vad pengarna ska gå till. Länsstyrelsen kommer nu under cirka två månader granska ansökningarna och besluta om var pengarna ska gå.

Under ett normalår får alla länets kommuner en liten del av kakan. Både på landsbygden och i städerna, enligt Bo Svensson.

– Vi försöker i möjligaste mån se till att sprida ut pengarna i länet men det beror på hur många ansökningar vi får in från respektive kommun. Men vi har ambitionen att det ska vara en bra geografisk spridning, säger Bo Svensson.

En del av pengarna är öronmärkta för redan påbörjade projekt. Nyköpings kommun kommer att få en och en halv miljon som kompensation för de arkeologiska utgrävningar som kommunen bekostade när de ville bygga i stadskärnan.

Tureholms slott i Trosa tilldelas 840000 för underhåll, som en sista del i det projektet.

Den största summan pengar går normalt sett till byggnadsvård. Som att till exempel renovera en skyddad byggnad som inte får ändras, rivas eller byggas om så att den minskar i kulturhistoriskt värde.

– Det är i första hand det kulturhistoriska värdet av en byggnad som styr var pengarna går, säger Bo Svensson.

Skyddade byggnader

I Södermanland omfattas knappt 4 600 objekt av skydds- och varsamhetsbestämmelser. Av dessa är ungefär 3 200 byggnader, övriga är till exempel stenmurar, träd och alléer, som också har betydelse för kulturmiljön.

Källa: Länsstyrelsen Sörmland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!