Sörmland har längst väntetid på läkartid

Längst väntetid i hela landet! Det har de sörmländska patienterna. Allt enligt färska siffror från Landstingsförbundet.

Övrigt2002-12-09 23:00
Sedan 1996 gäller en vårdgaranti inom primärvården. Enligt garantin ska hjälp per telefon eller genom besök ske samma dag som patienten kontaktar primärvården. Om denna den första kontakten inte är med en läkare så ska läkarbesök erbjudas inom åtta dagar.
Men det är skillnad på vårdgaranti-löften och verklighet.
För att ta reda på hur landstingen lever upp till vårdgarantin gör Landstingsförbundet två gånger per år en nationell mätning. Varje vårdcentral med allmänläkarmottagning och varje privat allmänläkarmottagning med vårdavtal får svara på frågor som har med tillgänglighet att göra.

Den senaste mätningen genomfördes i oktober och det är resultatet från den som nu är klart.
Resultatet är inte särskilt upplyftande.
Den genomsnittliga väntetiden för att få komma till doktorn ligger på elva dagar.
Bara två landsting klarar med nöd och näppe vårdgarantins löfte Gotland och Östergötland. Där tar det åtta dagar att få en tid hos läkare.
Men sämst i hela landet är alltså Sörmland. Här tar det genomsnittligt hela 17 dagar för landstinget att få fram en läkartid.
Väntetiderna ovan gäller för patienter som inte är akut sjuka.
Vi har brist på doktorer på vårdcentralerna och största bristen har vi i Eskilstuna, säger landstingsstyrelsens ordförande Alf Egnerfors. Där ska det vara 40 distriktsläkare och vi har 28.

Läget ser betydligt bättre ut i södra sjukvårdsområdet. Här fattas fem av 40 läkartjänster på vårdcentralerna. I Oxelösund och på Bagaregatan finns ingen läkarbrist alls.
Alf Egnerfors anger ändå läkarbristen som främsta orsaken till de långa väntetiderna. Det är stor konkurrens mellan landstingen om de nyutbildade läkarna. På Landstingsförbundet centralt i Stockholm håller man på och utreder om landstingen kan samarbeta mer över gränserna för att på så sätt hjälpa varandra med läkare.
Landstinget Sörmland har fått 36 miljoner kronor från staten för att under tre år arbeta med att korta väntetiderna. Även om landstinget inte lyckas rekrytera tillräckligt med läkare har man utökat inom andra yrkesgrupper, exempelvis beteendevetare, diester osv som också arbetar på vårdcentralerna.
Men det gäller inte bara för oss att rekyrtera nya läkare. Vi måste också ge dem som redan finns i tjänst en rimlig arbetsbörda så att de stannar kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om