Sörmland högriskområde för nya skogsbränder

Den redan torra terrängen i kombination med stigande dagtemperaturer gör situationen i Sörmland allvarlig.

Räddningstjänsterna i Sörmland har skickat folk till både Dalarna och Ljusdalsområdet där stora skogsbränder rasar. På bilden är det Enskogen utanför Ljusdal som brinner.

Räddningstjänsterna i Sörmland har skickat folk till både Dalarna och Ljusdalsområdet där stora skogsbränder rasar. På bilden är det Enskogen utanför Ljusdal som brinner.

Foto:

Övrigt2018-04-08 18:30

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extrem höga temperaturer (30+) för de kommande fem dygnen, med kulmen i slutet av veckan. Även risken för skogsbrand bedöms som stor eller extremt stor.

Vid en presskonferens på måndagen sa Britta Ramberg, verksamhetsansvarig på enheten för insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att brandrisken kommer att nå extrema nivåer.

– Utöver de pågående ser vi risken för nya bränder som mycket hög och risken ökar i Mälardalen, sa hon.

Länsstyrelsen i Sörmland utfärdade eldningsförbud i hela länet den 18 juli. Förbudet gäller alltjämt och Britta Ramberg påtalade i dag vikten av att förbudet följs. Det finns dock flera indikationer på att personer ännu eldar i skog och mark och använder engångsgrillar på olämpliga platser.

– Det finns tyvärr mycket som tyder på det, sa Ramberg.

Det har varit torrt och varmt länge i Sörmland nu. På vilket sätt kan situationen förändras till det värre?

– Risken är egentligen redan så hög den kan bli. De senaste nätterna har det varit lite mer gynnsamt, svalare, men när det nu blir extremt varmt på dagarna igen så ökar risken.

Lars Lagebo är räddningschef i Eskilstuna kommun. Han ser åskoväder som en av de stora riskfaktorerna.

– Den stora risken är att vi får in åskoväder utan nederbörd. I övrigt är det människor som är de vanligaste anstiftarna av bränder på ett eller annat sätt. Men det behövs inte mycket, det kan räcka med en glasskärva och en solkatt.

Hur är det med efterlevnaden av eldningsförbudet?

– Vi har tyvärr fått en del samtal om att folk bryter mot det. Vare sig vi eller polisen har speciellt mycket tid att åka runt och släcka grillar och säga till folk. I förra veckan satte vi upp tydliga skyltar med information på svenska och engelska på de specifika platser vi fått tips om, säger Lars Lagebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!