Regeringen aviserade i juli om ett krispaket på 1,22 miljarder kronor till lantbrukare som drabbats av torkan. Den 20 september kom ett beslut som möjliggör att den första delen av stödet, 460 miljoner kronor, ska kunna betalas ut i december 2018.
Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har uppskattat att sommarens torka kommer att kosta de svenska bönderna över tio miljarder kronor. Och trots att regeringens stödpaket bara utgör en tiondel av den summan är tongångarna från LRF ändå ganska positiva.
– Egentligen räcker inte detta eftersom det inte blir så mycket pengar till varje enskild lantbrukare. Men man får vara tacksam för det lilla. Vi bönder är ett tåligt släkte, säger Margareta Malmquist som driver gården Tomtsäter i sörmländska Runtuna, nordväst om Nyköping.
Som ordförande för LRF i Sörmland får hon många signaler från medlemmar som har det tufft.
– Det är svårt att generalisera men visst är det kris på flera håll. Många har det jobbigt och kämpigt med priser som har gått upp enormt, till exempel på ensilagebalar. Men vi har inget facit av torkan än, resultatet ser vi nog först efter jul. Det är då många blir varse om pengarna räcker, eller om det finns tillräckligt mycket foder. Samtidigt har torkan slagit olika i länet. På en del håll har det kommit lite regn nu på slutet som gjort att man kunnat skörda en del gräsfoder.
Ansökan för att ta del av stödet kan göras från den 15 oktober fram till den 5 november. Regeringens och Jordbruksverkets plan är att pengarna sedan ska kunna betalas ut i december. Att så verkligen sker är något som Margareta Malmquist ställer sig skeptisk till. Tilltron till Jordbruksverkets förmåga att betala ut stödpengar inom stipulerad tid är inte stor.
– Lantbruksföretagarna är luttrade när det gäller stöd i olika former. Många har ännu inte fått de årliga EU-stöd som de är berättigade till och som skulle ha betalats ut 2015, 2016 och 2017. Ska det bli lika trögt att få ut pengarna den här gången? Jag hoppas verkligen att pengarna kommer.
Margareta Malmquist poängterar att det, utöver de tillfälliga stödpengar som nu ges, krävs politiska beslut som långsiktigt stärker de svenska lantbrukens möjligheter att överleva.
– Vi måste få ett regelverk som gör att vår konkurrenskraft stärks. Vi behöver få samma villkor som lantbrukarna i Europa har. Man kan börja med att se över dieselskatten och arbetsgivaravgifterna.