Sörmländsk åkerböna får hederspris

Under pågående Gastronomiska samtal i Nyköping uppmärksammas innovativ mat. Det sörmländska bidraget tilldelas hedersdiplom i kategorin ”En potentiell storsäljare”.

Torbjörn och Erika Olsson driver Onsberga gård i Tystberga. Nu får deras innovativa åkerböns-tempeh matdiplom.

Torbjörn och Erika Olsson driver Onsberga gård i Tystberga. Nu får deras innovativa åkerböns-tempeh matdiplom.

Foto: jansson Therese

Övrigt2017-03-29 11:55

Sörmländsk tempeh är producerat av åkerbönor från Onsberga i Tystberga som fermenterats med ett vitmögel. Det tror juryn kommer att gå hem hos kräsna konsumenter och tilldelar rätten ett hedersdiplom.

I sin motivering när tempehn valdes till sörmlands bidrag i rikstävlingen skrev juryn att vinnarna har skapat en hållbar produkt som ligger rätt i tiden av en råvara som har odlats här i nästen tusen år.

Laget bakom vinnaren Sörmländsk tempeh är ​ ​Ayhan Aydin och Abbas Salehi, Nordisk Matutveckling och Erika Olsson Onsberga gård.

Vid lunchtid på onsdagen offentliggjordes vinnarna i riksfinalen av Matverk 2017. Förstaplatsen kneps av Slaktarens hemlighet från Ångermanland.

I juryns motivering stod det: "En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny. Hantverk i toppklass. En smak, textur och doft som får den mest kräsne att le förnöjt. Den klassiska, väldoftande symbolen för landskapet får maka på sig lite för att ge plats åt en ny hjälte."

Tvåa kom Ärtburgare från Västmanland och trea kom Siws krämiga Foie de Poulet från Gästrikland.

Övriga utmärkelser

Mathias Dahlgrens utmärkelse ”Rätt i tiden” Matverk 2017 har tilldelats Ärtburgare från Västmanland.

Matverks smakjurys hedersdiplom ”Årets snackis” har tilldelats Pommes de Fleur från Närke.

Matverks marknadsjurys hedersdiplom för ”Bästa förpackning” har tilldelats Slaktarens hemlighet från Höga kusten /Ångermanland.

Matverks marknadsjurys hedersdiplom för ”Aptitligt marknadsmaterial” har tilldelats HallåMiburgare från Hälsingland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om