Sörmländsk tempeh är producerat av åkerbönor från Onsberga i Tystberga som fermenterats med ett vitmögel. Det tror juryn kommer att gå hem hos kräsna konsumenter och tilldelar rätten ett hedersdiplom.
I sin motivering när tempehn valdes till sörmlands bidrag i rikstävlingen skrev juryn att vinnarna har skapat en hållbar produkt som ligger rätt i tiden av en råvara som har odlats här i nästen tusen år.
Laget bakom vinnaren Sörmländsk tempeh är Ayhan Aydin och Abbas Salehi, Nordisk Matutveckling och Erika Olsson Onsberga gård.
Vid lunchtid på onsdagen offentliggjordes vinnarna i riksfinalen av Matverk 2017. Förstaplatsen kneps av Slaktarens hemlighet från Ångermanland.
I juryns motivering stod det: "En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny. Hantverk i toppklass. En smak, textur och doft som får den mest kräsne att le förnöjt. Den klassiska, väldoftande symbolen för landskapet får maka på sig lite för att ge plats åt en ny hjälte."
Tvåa kom Ärtburgare från Västmanland och trea kom Siws krämiga Foie de Poulet från Gästrikland.