Sörmländska företag tror på framtiden

Trots negativa näringslivsprognoser och varningssignaler om en kommande lågkonjunktur både i Sverige och internationellt har flera av de större företagen i kommunerna Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa en stark framtidstro.

Övrigt2001-09-17 11:21
En enkät som SN gjort med ett tiotal företag ger en optimistisk bild, mer fokuserad på fortsatt expansion än farhågor om sämre tider.
Södermanlands Nyheter presenterade i en näringslivsbilaga i november 2000 en bred enkät med 20 av de största företagen i södra och östra Södermanland. De svar företagen då gav om näringslivet i allmänhet och de egna framtidsutsikterna var i stora drag positiva. När vi nu bett ett tiotal av de företagen om nya lägesrapporter och prognoser för framtiden är grundsynen fortfarande optimistisk, även om en väntad lågkonjunktur givetvis finns med i bilden.
Carsten Olsson, VD och koncernchef för Studsvik AB, säger om sin syn på det svenska näringslivet i allmänhet:
_ Det står och väger. Vissa sektorer utvecklas väl medan IT och telecom har kraftig motvind. Vi ser dock fortfarande bra sysselsättningssiffror sammantaget, även om vi också ser varsel inom vissa sektorer.
Carsten Olsson menar att risken är liten för att det svenska näringslivet ska drabbas av en kraftig konjunkturnedgång.
_ Studsvik är marginellt konjunkturberoende, säger Carsten Olsson om den egna koncernen.
Bengt Hörnsten, VD för Skavstabaserade Saab Nyge Aero, är inte särskilt oroad över varningssignalerna om en kommande lågkonjunktur. Han menar att den allmänna bilden av att Sverige är på väg ner i en lågkonjunktur är mer negativ än det verkliga läget.
_ Den ökning av varsel som vi sett senaste året är enligt min mening bara ett tecken på den strukturomvandling som vi måste igenom och som kommer i allt högre takt, menar han.
Karl Fredmark, VD för Gnestaföretaget Powerbox AB, verksamt i den på senare tid bitvis mycket skakiga elektronikbranschen, ser dock ingen anledning till oro för det egna företaget.
_ Powerbox ökar sin omsättning detta år med cirka 25 procent, säger han. Prognosen för nästa är ungefär den samma, det vill säga ökning med 25 - 30 procent.
ABB Automation Technology Products AB/Cewe, ett av Nyköpings personalmässigt största privata företag, har noterat en marginell försämring av konjunkturläget, säger företagets VD, Arne Toftebrant.
_ Totalt sett räknar vi emellertid med att hamna på ungefär förra årets nivå, som var fullt tillfredsställande, fortsätter han.
Dot Gade Kulovuori, ny som VD för Stockholm Skavsta flygplats i Nyköping, kritiserar, som hon anser, en onödig försiktighet hos många företag så fort en prognos talar om sämre tider:
_ Har alltid förvånats över att så fort någon säger lågkonjunktur börjar alla dra ned. Det blir på något sätt en självuppfyllande profetia.
Både Stockholm Skavsta flygplats och hela regionen har en ljus framtid, menar Dot Gade Kulovuori.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om