Sörmlänningar får sämre vård
För första gången har kvaliteten och resultaten inom sjukvården jämförts mellan landstingen. Sörmland hamnar långt ned i bottenskiktet när det gäller dödlighet som skulle kunnat åtgärdas av sjukvården. Även strokevården och vissa cancerformer ger dåliga resultat.
Siffrorna är osäkra, eftersom det är första gången detta görs. Syftet är att förbättra vården, säger landstingets medicinske utvecklingschef Lennart Persson.
Jämförelsen visar på några områden där Sörmland ligger dåligt till.
Den åtgärdbara dödligheten, där insatser från sjukvården kunnat förhindra dödsfall, där ligger vi långt ned både bland män och kvinnor, säger Lennart Persson.
Cancervården hamnar långt ned på listan när det gäller dödlighet i tjock- och ändtarmscancer.
Det är små tal, vi har ungefär 200 fall per år, och det slår väldigt mycket, säger chefsonkolog Jan-Erik Westlin.
Strokesjukvården är också ett område där Sörmland sticker ut i negativ riktning.
Dödligheten är ungefär som i övriga landet, var femte patient avlider efter en stroke. Men vi ligger sämre till när det gäller att vårda patienterna på särskilda strokeavdelningar, som är specialiserade, säger Yngve Bjurgert, verksamhetschef vid strokeenheten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.
Han berättar att de håller på att organisera om strokevården. Resurserna finns men organisationen är inte på plats än.
Patienternas upplevelser av vården är också med i jämförelsen.
Här hamnar Sörmland i nedre delen av listan när det gäller tillgång till och förtroende för vårdgivarna. I kostnadsjämförelsen ligger Sörmland bland de landsting som har billigast vård per invånare, drygt 14 500 kronor per invånare och år.
För Sörmlands del finns också glädjeämnen i jämförelsen. Ortopedin i Sörmland visar på mycket goda resultat jämfört med övriga landet, liksom bröstcancer- och protatacancervård, förlossningsvården och vården av nyfödda.
Jämförelsen kan dock inte användas för att kora bästa landstinget, menar Lennart Persson.
Nej, Socialstyrelsen har avstått från att totalvikta landstingen, säger Lennart Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!