Sörmlänningarna blir allt fetare
Sörmland växer på bredden. Det beror på snabbmat, oregelbundna mattider och för många timmar framför datorn, menar landstingets dietister. Och det är den ökade stressen som ligger bakom.
Den ökande övervikten medför följdsjukdomar som kostar samhället stora summor. Sedan ett år tillbaka har landstinget i Sörmland fördubblat antalet dietister från fem till tio. Hälften av dem arbetar mot Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Men behovet och efterfrågan är ännu större. I dag har dietisterna enbart möjlighet att hjälpa patienter som remitteras till dem för att övervikten har lett till följdproblem, som diabetes typ 2, ledproblem eller hjärt/kärl-sjukdom.
Vi kommer in i bilden när folk redan har utvecklat sin sjukdom. Tyvärr kan vi inte jobba så förebyggande som vi skulle vilja, säger Ulrika Bentzer.
Mellan 1990 och 2000 har medeltalet för BMI, ett mått på kroppsmassa, ökat från 24,2 till 25,2 bland sörmländska män och kvinnor. Gränsen för övervikt går vid 25. Drygt 200 av de 1 039 sörmländska 18-åringar som mönstrade år 2001 hade ett BMI-värde som indikerar att de är överviktiga, och av dem led 44 av så svår övervikt att den räknas som fetma. Totalt räknar man med att 35 procent av kvinnorna
och nästan hälften av männen i Sverige är överviktiga. Även bland barn ökar andelen. Ärftliga faktorer kan öka risken för fetma, men i 60 procent av fallen beror övervikten på miljö och livsstil.
Det är matvanorna som är ärftliga, konstaterar Ulrika Bentzers kollega Jenny McGreevy.
Och de är inget vidare. Vi hoppar ofta över lunchen, eller tar en slarvig snabblunch. Då kräver magen mer mat på kvällen i stället.
Vi äter som mest när vi behöver det som minst. På kvällen, när vi inte ska jobba på det, säger Ulrika Bentzer.
Stillasittande arbete, stressen som gör att vi tar bilen i stället för cykeln och en känsla av att inte ha tid att motionera på kvällarna bidrar ytterligare till att öka risken för övervikt. Dessutom upplever många att kilona smyger sig på i samma takt som medelåldern.
Om du tittar generellt på mig och andra som är nästan 50 år så blir det väl ett kilo eller ett halvt per år, konstaterar Reinhold Dånmark från Nyköping.
Om man inte gör något åt det.
Men Reinhold har valt att göra någonting åt det. Han tränar på gym, spelar innebandy en gång i veckan, promenerar och cyklar så ofta han kan. Fast han gör det inte för att gå ned i vikt, utan för att må bra. En snyggare kropp får han på köpet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!