Sörmlänningarna har blivit räddare för brott
Sörmlandspolisens årliga medborgarundersökning visar en allmänt ökad otrygghet i länet. Ökningen är påtaglig jämfört med föregående år.
Svarsfrekvensen är god. Glädjande, eftersom syftet är att polisen ska fundera över vad vi ska göra åt det här, säger Rune Nyberg, tillförordnad stabschef för polismyndigheten i Södermanlands län.
Rune Nyberg och Birgitta Wallström på Rikspolisstyrelsen ansvarar för undersökningen. Resultatet ska presenteras för varje närpolisområde, där chefer får detaljgranska siffrorna och planera åtgärder utifrån dem.
Polisens portalparagraf säger nämligen att våra uppgifter är att öka tryggheten och minska brottsligheten, säger Rune Nyberg.
Han menar dock att vissa svar är en fingervisning till kommunerna, bland annat om bostads- och trafikplanering. Noteras kan att i områden med mera brott är trafikproblemen mindre än i andra områden.
Vissa områden sticker ut mer än andra. Miljonprogramområdena i Eskilstuna ligger högt i fråga om nedskräpning, skadegörelse, berusade utomhus, bostäder för arbetslösa och narkomaner, folk som slåss, kvinnor som antastas, problem med ungdomsgäng, buskörning med mopeder och mc, stöld och utsatthet för brott.
I samliga dessa avseenden ligger miljonprogramområdet Brandkärr i Nyköping högre än något annat område i Östra Sörmland. Samtidigt tycker Brandkärrsbor mer än andra, 55 procent, att polisen bryr sig om de lokala problemen. Minst nöjda med polisen är de som bor utanför tätorter.
Boende i Brandkärr är lika oroliga för överfall eller misshandel som Nyköpingsbor i tätorten (23 procent mot totalsiffran 20 procent). De är även mindre trygga när de går ute ensamma en sen kväll och mera rädda för speciella personer.
Men i fråga om total oro för att utsättas för brott och inbrott i bostad toppar invånarna i Trosa. Allra oroligast är de som bor i Trosa tätort trots att brottsfrekvensen i Trosa är lägre än på andra håll i Östra Sörmland.
Birgitta Wallström säger att otryggheten visserligen ökat i Sörmland. Men jämfört med en del andra kommuner i landet upplevs sörmländska kommuner som trygga att bo i. Hon tar Gnesta som exempel.
Eskilstuna har mycket högre nivåer än övriga. Där syns tydligt att vissa stadsdelar är särskilt utsatta, vilket är det stora värdet av undersökningen. Polisen ska jobba nära invånarna och satsa resurser där de behövs.
I morgon närgranskas de fyra kommunerna i Östra Sörmland i SN.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!