Isdiskarna för räkor gapar tomma eftersom fiskarna på Västkusten inte har kunnat komma ut till sina båtar på grund av hårda vindar. Oxfilé är också problematiskt. Det är svårt att köpa kött med samvetet i behåll. Inte minst för dem som har lyssnat på Sveriges Radios prisbelönta och skräckinjagande programserie Matens pris. Samtidigt matas vi med dieter och kostråd som säger att vi ska äta mer protein. Hälso- och miljöargumenten står i strid med varandra.
Vad ska man då satsa på till nyårsmiddagen? Hummer och havskräftor är lika välbeprövade som dyra alternativ. Slå till på ostron i stället. De är miljövänliga, fulla med mineraler och vitaminer och kan tillagas på många olika sätt.
Men ostron är dyrt, är en vanlig invänding. De billigaste ostronen går lös på ungefär tio kronor styck och man har sällan lust att sätta i sig mer än fem stycken. Kvalitet måste gå före kvantitet för att vi inte ska äta upp jordens resurser. Det predikar bland andra den amerikanske kocken Barton Seaver, expert på miljövänlig mat och skribent i magasinet National Geographic. Stick i stäv med kostråden är det just mat från havet som är vår mest utrotningshotade energikälla.
Och det ser ljust ut på ostronfronten. Experimentodlingar frodas under ytan på Västkusten. Om ett par år förväntar sig ägarna av Sveriges största ostronodling leverera 300 ton från anläggningen på Koster. Priserna dalar och på tio år har svenskarnas konsumtion ökat från 26 till 350 ton om året.
Ge ostronen en chans. I utbyte får du nyttig mat, en ny kulinarisk upplevelse och kanske ett lite renare samvete.