Vård- och omsorgsnämndens vice ordförande Solveig Lindblom (S) har tidigare angett kommunens eget behandlingshem som en anledning till att man faktiskt sparar pengar i en organisation som annars haft mycket svårt att hålla budget.
‒Det är väldigt bra i och med att det är en stor skillnad på hur mycket vi betalar för vår egen verksamhet jämfört med köpta insatser för människor med missbruksproblematik. Det håller i hög grad nere kostnaderna, säger hon.
2016 års resultat för vård- och omsorgsnämnden tappar ungefär nio miljoner kronor mot budget. Än värre ser det ut för 2017 och prognosen för 2018 har gjort att nämnden gett förvaltningen i uppdrag att spara. Det handlar återigen om miljontals kronor över budgeten.
Lindblom berättar att man har diskuterat hur behandlingshemmet ska fortsätta att utvecklas samt hur kommunen ska hitta andra alternativ på behandling.
‒Det är klart mycket bättre att erbjuda behandling i den egna kommunen. Då kan de bo hemma medan de får sin behandling, fortsätter hon.
Det är inte ovanligt att de som får missbruksvård skickas iväg till annan ort – just för att komma bort från sina gamla rutiner, vanor och kompisar.
Men brukar det inte vara en stor del av missbrukarproblematiken – att de gamla vanorna och den gamla umgängeskretsen kan bidra till ett fortsatt missbruk?
‒Det kan vara lättare att klara sin rehab om man åker bort, men vid hemkomsten uppenbaras allt på en gång. Om det görs hemma får man hantera den frågan redan från början och kunna få hjälp även med det, säger Lindblom.
Hon får medhåll även från oppositionen.
– Vi hade rejält stora kostnader för missbruksvården tidigare. Att köpa extern vård är jättedyrt och även om vi gör det fortfarande försöker vi hålla det till ett minimum. Vi använder skattemedel till det här och det är inget man ska göra lättvindigt. För oxelösundarna är det här en bra deal, säger vård- och omsorgsnämndens andre vice ordförande Katarina Jakobsson (M).
– Här kan vi ge fler vård med en bättre kvalité, fortsätter hon.