Sparförslag drabbar rehabpatienter
Färre patienter kan få hjälp med sin rehabilitering på Nyköpings lasarett och i hemmen om landstingsledningens besparingsförslag går igenom. Rehabkliniken har i flera år begärt förstärkning med ett neuroteam utan att bli bönhörd.
Rehab- och medicinkliniken har i flera år begärt ett neuroteam bestående av läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast som vi inte fått. Nu blir det ännu lite sämre vårdkvalitet och det är alltid tråkigt.
Dagrehabavdelningen på kliniken ska inte hållas stängd för träning på fredagar, vilket uppgavs i SN 15/2. Däremot skulle minskad personalstyrka innebära att färre patienter fick tillgång till träning.
Sparförslaget innebär att vi inte återbesätter en underskötersketjänst när en av undersköterskorna går i pension.
I stället för tre undersköterskor skulle dagrehab få två stycken. Antalet sjukgymnaster och arbetsterapeuter förblir oförändrat. På vårdavdelning blir det inga förändringar.
Men visst inverkar sparförslaget på sjukgymnasters och terapeuters arbete. De hinner inte med lika många patienter som idag. Väl fungerande dagrehabilitering underlättar tidig utskrivning.
Förutom undersköterska försvinner enligt nedskärningsförslaget en halv mottagningsskötersketjänst. Hälften av tiden ska mottagningssköterskan tjänstgöra som strokesköterska.
Mats Bäckarslöf är chefsgymnast på paramedicinska verksamheten, Nyköpings lasarett. Han berättar att personalstyrkan på hemrehabiliteringen avseende sjukgymnaster och arbetsterapeuter förblir oförändrad. Däremot föreslås att minska sjuksköterskans insatser.
Detta skulle få negativa konsekvenser för patienterna. Sjuksköterskan är medicinsk rådgivare till sjukgymnaster och arbetsterapeuter inom hemrehab.
Vid svårare patientproblem ger sjuksköterskan stöd till åtgärder, som smärtlindring. Hon är även samordnare av administration och remisser, har telefonkontakt med patienter i hemmen och från avdelningar, kontakt med hemtjänsten och distriktssköterska.
Hon åker hem till patienter och utför provtagningar, omläggningar, smärtlindring, kontaktar läkare vid behov.
Om man inte får skötersketjänsten ordnad påverkar det andra i hemrehabteamet.
Sjukgymnaster och arbetsterapeuter kan inte träna lika många patienter som tidigare, då andra arbetsuppgifter måste göras. Osäkerhet kan uppstå om man inte har någon medicinskt kunnig att fråga, förklarar Mats Bäckarslöf.
Det kan få till följd att patienter måste tas in på sjukhuset på nytt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!