Specialbehandling av ungdomsgäng

Ett gäng ungdomar i Oppeby specialbehandlas av skolan, socialen och polisen efter larm om missbruk, skolk och kriminalitet. Minst ett krismöte har hållits med föräldrarna ytterligare ett möte kommer att hållas efter sportlovet.

Övrigt2003-02-20 23:59
Jag tror att det finns liknande problem på alla högstadieskolor i Nyköping. Skillnaden är kanske att man på Oppebyskolan ber oss om hjälp, säger Per Norrhäll, socialarbetare som arbetar med att förebygga drogmissbruk bland Nyköpings unga.

Många tonårsföräldrar i Oppeby är oroliga över situationen i området. Den senaste tiden har polisen vid flera tillfällen kommit till skolan. Enligt skolans ledning och polisen har besöken huvudsakligen ett förebyggande syfte och någon information har inte givits till elevernas föräldrar.

Det är oroligt i Oppeby just nu, säger socialarbetaren Per Norrhäll. Det går inte att förklara varför det bildas gäng i olika områden vid olika tillfällen. Förra våren hade vi till exempel stora problem med sniffning. Men då var ungdomar från alla områden i Nyköping inblandade.
Strategin bland polis och socialarbetare är att störa ungdomarna som missköter sig. Det kan handla om samtal och urinprov om man misstänker att tonåringarna rökt hasch. Att se till att de kommer till skolan och blir kvar hela dagen.
Vid förra årets sniffningsvåg samlade socialarbetare ihop föräldrarna till möte. Per Norrhäll menar att det är en bra metod att samla föräldrar till ungdomarna som missköter sig för att gemensamt försöka tackla problemen.
Det brukar bli bra, alla sitter ju i samma båt.

I det kommunala Nypanprojektet arbetar Per Norrhäll tillsammans med ytterligare en socialarbetare med att spåra upp och bearbeta de yngsta missbrukarna. Åtta ungdomar är inskrivna i verksamheten, hälften lämnar regelbundet urinprov för att spåra eventuellt drogmissbruk.
Deltagandet är frivilligt. Ofta börjar det med att en orolig förälder tar kontakt eller att skolan slår larm. Om det visar sig att tonåringen använt narkotika sätts insatser in direkt.

Vi arbetar intensivt i början och det brukar inte vara några problem att skriva in dem. Ibland kan Nypan vara ett alternativ till placering i familjehem.
21 ungdomar har varit inskrivna i projektet. En del av dem har klarat sig bra, för andra går det sämre.
Vi skriver ut när ungen står på egna ben, har det bra hemma och det inte finns några tecken på drogmissbruk, säger Per Norrhäll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om