Specialenhet ska ge svårt hjärnskadade bättre vård

Varje år drabbas en handfull sörmlänningar av mycket svåra hjärnskador. Nu ska en speciell enhet byggas upp för att ge dem bättre vård.

Övrigt2006-06-14 00:20
Stroke, trafikolyckor och TBE är några orsaker till att människor kan drabbas av mer eller mindre svåra och mer eller mindre bestående hjärnskador.
Rehabiliteringen av dessa patienter sker i dag på de rehabkliniker som finns på såväl Nyköpings lasarett som Kullbergska och Mälarsjukhuset.

Men några få personer 56 människor drabbas årligen av så svåra skador att rehabiliteringen kräver en extraordinär kompetens.
Det kan handla om patienter som legat i koma i flera månader, som varit helt okontaktbara och där det varit högst osäkert om patienten ska överleva eller inte, berättar Marika Möller Böhm, neuropsykolog på Landstinget Sörmland.
Patientgruppen är liten men mycket resurskrävande. Mycket grovt uppskattat lever runt 70 patienter i Sörmland med så här svåra handikapp.

För att ge dessa patienter bästa möjliga vård arbetar just nu en grupp, ledd av Marika Möller Böhm, med att ta fram ett förslag till hur vården av denna patientgrupp ska se ut.
I den aktuella utredningsgruppen finns också kompetenser så som arbetsterapeut, logoped, sjuksköterska, kurator, läkare och sjukgymnast representerade.

Klart redan nu är att den nya enheten kommer att förläggas till Kullbergska sjukhuset.
Tanken är att det är där patienterna ska vårdas under den första svåraste tiden.
I takt med att man blir bättre fortsätter sedan rehabiliteringen på hemsjukhuset, säger Marika Möller Böhm.
I början av nästa år ska arbetsgruppen presentera sitt förslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om