SSAB vill växla om och minska koldioxidutsläppen i atmosfären. Det mest spektakulära projektet är Hybrit, en pilotanläggning i SSAB i Luleå där målsättningen är att ta fram världens första storskaliga fossilfria malmbaserade ståltillverkning - med hjälp av vätgas i stället för kol och koks.
Riktigt så avancerat är inte projektet med ljusbågsugnen som SSAB vill få uppförd på sin anläggning i Oxelösund, men förhoppningen är att koldioxidutsläppen ska minska även här - förenklat är det el och naturgas i stället för koks som är planen.
I USA finns redan ljusbågsugnar på SSAB:s två verk. Ugnen i Oxelösund kommer se lite annorlunda ut, något större, men processen är densamma, berättar projektansvarig Niclas Westin på SSAB.
– Det är i huvudsak el som smälter ner skrot och direktreducerat järn, säger han och berättar dessutom att flera andra svenska företag redan har ljusbågsugnar, men inte lika stora som den planerade i Oxelösund.
Det krävs mycket el och nya kraftledningar behöver dras fram till verket, något SN har rapporterat om tidigare. Den processen äger inte SSAB utan Vattenfall.
– De driver det men vi driver på dem, på något sätt, säger han.
När skrotet har smälts tappas det sedan ner i skänkar - som måste hållas varma.
– Idag använder vi koksens gas, så den försvinner och måste ersättas, säger han.
Utöver skänkarna finns även gjutlådor som måste hållas varma, men även valsningen behöver sin del.
Här kommer Oxelösunds hamn in i projektet, som har planer på att uppföra en naturgasterminal. Tanken är att naturgasen ska ersätta gasen från koksen som alltså är den stora källan till energi i processen, för all delar - både den flytande och valsdelen.
SSAB jobbar med många saker parallellt i projektet men det Westin jobbar med för dagen handlar om ett miljötillstånd, som de hoppas att mark- och miljödomstolen ska godkänna.
– Vi behöver ett verksamhetstillstånd innan vi får bygga, eftersom det här är en förändring av verksamheten, säger han.