SSAB Oxelösund fick rätt i arbetsdomstolen

SSAB Oxelösund fick rätt i arbetsdomstolen. Företaget varslade en ur personalen om uppsägning efter stöld av plyfaskivor. Metall ansåg att det var fel att varsla personen och är missnöjda med utslaget.

Övrigt2001-12-06 22:21
För över ett år sedan ertappades en anställd från SSAB Oxelösund med plyfaskivor på sin dragkärra till bilen. Mannen ertappades vid Cefast industriområde, som ligger intill SSAB Oxelösunds industriområde. Han ska enligt uppgifter ha fört ut begagnade plyfaskivorna via ett hål i stängslet som omgärdar SSAB Oxelösunds industriområde.
Polis tillkallades, men de kunde inte utreda vem plyfaskivorna tillhörde.
Det ska enligt vittnesuppgifter inte varit första gången mannen fört ut plyfaskivor till ett betydande värde från SSAB Oxelösund.
När det uppdagats varslades mannen av SSAB Oxelösunds arbetsledning om uppsägning. Fackorganisationen Metall ansåg dock att stölderna av plyfaskivorna inte gick att bevisa; att plyfaskivorna helt enkelt inte kom från SSAB Oxelösund.
Metall tog ärendet vidare till arbetsdomstolen och krävde att uppsägningen skulle förklaras ogiltig samt att SSAB Oxelösund skulle betala skadestånd på 100 000 kronor till den anställde.
Domen lyder i korthet:
Det handlar i detta fall inte om någon impulshandling, utan om ett upprepat handlande. Plyfaskivornas värde har inte varit obetydligt. Mannens handlande måste anses så allvarligt ha rubbat SSAB:s förtroende för honom att det inte kan krävas att företaget ska behålla honom i anställningen.
Två av arbetsdomstolens ledamöter var av annan åsikt och ansåg att det inte gick bevisa att mannen utfört stölderna upprepade gånger. Men de fick vika sig för majoritetens beslut.
Vi trodde vi skulle vinna med anledning av trovärdighetsfrågan: vems plyfaskivorna var. Den anställde tog domen väldigt hårt. Men det var ändå principiellt viktigt för oss att driva frågan till arbetsdomstolen, säger Metalls ordförande hos SSAB Oxelösund, Peter Holmér.
Personalchefen Per Ahl är å företagets sida nöjd med utslaget.
Vi är nöjda och glada över att vi fick rätt i sakfrågan. Det var bra att saken prövades, säger han.
Den anställde sade upp sig själv innan varslet hade hunnit träda i kraft.
Metall dömdes i och med nederlaget att betala rättegångskostnaderna på 61 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om