Ständig kamp efter patientskada
Vagnhäradsbon Ann-Christin Sjöberg drabbades för två och ett halvt år sedan av en stroke under en operation. Tiden efter skadan har inneburit en tröttsam kamp mot byråkrati.
En 47-årig kvinna hade drabbats av stroke under en operation på Nyköpings lasarett. Orsaken var att läkaren glömt ett rör med näringstillförsel i halsen. En blodflaga lossnade och orsakade hjärninfarkt.
Kvinnan, som heter Ann-Christin Sjöberg, blev totalförlamad i vänster sida. Nu, två och ett halvt år senare, mår hon ganska bra där hon sitter på verandan i Vagnhärad.
Skadan syns inte längre utanpå, men hon har svårt att stå upp längre stunder. Efter någon minut tappar hon balansen.
Åren som gått har kantats av frustration. Men besvikelsen gäller varken den ansvarige läkaren eller rehabiliteringen.
Sjukhuset har tagit sitt ansvar och doktorer och sjuksköterskor har varit jättesnälla. Men det rättsliga efterspelet är en jätteapparat som man tvingas bråka med, hela tiden, säger Ann-Christins man Mats Sjöberg.
Det första familjen fick veta var att deras extra trygghetsförsäkring inte gällde, eftersom Ann-Christin Sjöberg skadats på sjukhuset
Istället skulle patientskadeförsäkringen täcka skadan. Där möttes de genast av en negativ attityd.
Vi fick veta att det inte skulle bli mycket pengar, det här var minsann inte USA, säger Ann-Christin Sjöberg.
Till slut tvingades de anlita en jurist för att inte bli överkörda. Någon ersättning har ännu inte beviljats.
I höst vill Ann-Christin Sjöberg börja arbetsträna. Redan i våras begärde familjen därför bilstöd från försäkringskassan.
Jag känner inte var jag har foten. Därför kan jag bara använda automatväxlad bil och skulle behöva flytta blinkers och sånt till höger sida, säger hon.
Efter fem månader kom Försäkringskassans förslag till beslut.
Ann-Christin anses kunna åka buss till jobbet i Södertälje.
Kanske om jag visste att jag skulle få sittplats. Men jag ska åka i fyrtio minuter på morgonen med alla skolungdomar. Det går inte, säger hon.
Skulle de själva bekosta en bil och ombyggnad kan de inte få ersättning i efterskott. Beslutet ska nu fastställas av politiker i socialförsäkringsnämnden. Mats Sjöberg ska gå dit.
Det är horribelt att behöva stå med mössan i hand inför dem. Frågan är om de vill att Ann-Christin ska tillbaka ut i arbetslivet, säger Mats Sjöberg.
Han tycker att personer som skadats i sjukvården och deras anhöriga behöver en egen ombudsman.
Skadan har skett inom samhällets försorg. Då ska det finnas ett stöd i efterspelet med patientskadeförsäkringen och försäkringskassan.
Den drabbade orkar inte kämpa mot detta och mycket hänger på de anhöriga, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!