Just nu pågår hemliga förhandlingar mellan de olika partiföreträdarna i stadshuset i Nyköping och ännu har ingen gett besked på hur det politiska styret ska se ut i Nyköpings kommun efter valet.
Johan Wänström är statsvetare på Linköpings universitet och har studerat kommuner med blocköverskridande samarbete ur olika perspektiv. Han har inte satt sig in i Nyköpings politiska styre i detalj men tror att det är ett rimligt antagande att Nyköping kommer få ett blocköverskridande styre de närmaste fyra åren. Och tror mycket väl att Socialdemokraterna och Moderaterna kan bilda en stadig majoritet, men att det då hänger på om respektive partiledare har någorlunda lätt att komma överens. Han tar det rödblågröna majoritetsstyret i Eskilstuna som exempel.
– Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) kände varandra innan och hade lätt att relatera till varandra. Ska man jobba tillsammans i fyra år är det bra om personkemin funkar.
Att partier kan samlas kring stora samhällsbyggarprojekt som är viktiga för en stads utveckling kan också vara avgörande. I Nyköpings fall är Ostlänken ett samhällsbyggarprojekt som Johan Wänström menar är avgörande för Nyköpings framtid. Han berättar om Gällivare kommun där flytten av Malmberget överskuggat alla andra politiska frågor, där har det politiska styret bestått av ett kommunistiskt parti som styrt kommunen tillsammans med bland annat Moderaterna, de senaste fyra åren och det har fungerat mer än väl.
I Nyköping har S och M tjabbat om storleken på skolor under valrörelsen och Nyköpingsmodellen, kan det ligga dem i fatet?
– Om de inte kan hitta en kompromiss i hur integrationsfrågan ska lösas och enas om skolfrågan kan det vara svårt att samarbeta rent praktiskt.
Rent kulturellt skulle Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna kunna vara ett bra samarbetsalternativ då alla tre har starka förankringar i folkrörelsen. De har en liknande kultur när det kommer till att fatta beslut och när besluten väl är fattade gäller de. Moderaternas politik speglar näringslivet där man utser en ledare som får stort utrymme att identifiera vilket håll man ska gå åt. Misslyckas ledaren får den gå.
Miljöpartiet försöker däremot hålla allt öppet in i det sista och tycker inte att de behöver ställa in sig i leden. Medan Liberalerna och Vänsterpartiet är mer utpräglade idèpartier som kan ha svårt att kompromissa, menar Johan Wänström.
Urban Granström sade i en intervju redan i juni att han tänka sig ett samarbete över blockgränserna. Hur ska vi tolka det?
– Det är inget konstigt. Generellt vill Socialdemokraterna komma bort från stödstyret och uttalandet kan vara ett sätt att förbereda det egna ledet. Det är en sak att säga att man vill komma bort från blockpolitiken men att partiet är med på vad som krävs är en utmaning.