Stefan susar helst fram på en Suzuki

Motorcykelvrål och ackord från punkrockbandet Ramones i högsta volym på elgitarren är Stefan Forss livsmelodi. I dag fyller han 50 år och alla kommer sjunga "Ja må han leva uti hundrade år." För visst ska han leva, och det gärna impulsivt.

Övrigt2014-10-08 06:29

– Att fylla 50 år betyder att jag har 50 år till att leva, ler Stefan Forss och lutar sig bakåt mot köksbänken.

Matoset fyller köket.

– Det blir kålpudding, säger Stefans fru Anita, medan hon lyfter upp formen ur ugnen.

Hon är delaktig i planerandet inför festen som firas med öppet hus i dag och fest för släkt och vänner senare. Stefans far och systerson fyller år på exakt samma dag som honom. Även Anita och hennes mor har gemensam födelsedag, dock den 11:e juli.

– Ja, det är helt skumt. Det måste vara ödet, skrattar de.

I tonåren åkte Stefan moppe och intresserade sig för motorcyklar. När de träffades, Stefan var 22 år och Anita 19 år, åkte de runt om i landet på motorcykel och tältade. Då hade Stefan ingen bil. Sedan fick de barn, köpte hus och det blev mindre tid för motorcykel.

– Varje vår hörde jag hur folk... vrooooomade... förbi, så när jag blev fyrtio tänkte jag att "nä nu järnspikar ska jag ha en. Jag måste bli återfallsknutte", säger Stefan med eftertryck och vrider om med handen i luften.

Valet föll på den Suzuki Bandit S 1200 som står i garaget. Friheten att susa fram som på vingar lockar.

– Du sitter på ett flygplan på hjul. Du känner all kraft du kan använda om du vill. Samtidigt är du mera ute i naturen när du åker på någon skön lite krokig väg och ligger i kurvorna, säger Stefan och lutar sig åt sidan.

På gymnasiet läste Stefan Sociallinje på Tessin. Han ville bli MC-polis. Men efter ett besök hos syokonsulenten sadlade han om.

– Hon tyckte att jag skulle bli lokförare. Det tyckte inte jag. Jag tog lite olika broschyrer. Så stod det mätningsingenjör på en, där en man stod i slips uppe på en alptopp och grejade. Då tänkte jag fasen det där ser coolt ut! Säger Stefan som ritar kartor för hur hus ska placeras vid bygge.

Han säger att han är rätt impulsiv och beslutsam. Han har nyligen gått med i Sörmlands hemvärn och i 40-årsåldern, tack vare barnen, fick han på nytt kontakt med tidigare fritidsintresset pingis. För två-tre år sedan skaffade han dessutom elgitarr.

– Ibland när ingen annan är hemma för jag oväsen. Det behöver inte låta jättebra. Bara det låter är det kul, säger Stefan och river av låtar med Status quo, Ramones och Noice i sovrummet där plastmuggar, servetter och papperstallrikar till festen ligger på sängöverkastet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om