Stenhårda skulpturer med Dewoon

Måleriet har pausats till förmån för skulpturerna. På lördag öppnar Peter Dewoons utställning- som trots allt innehåller både måleri och skulptur - på Galleri Fiskhuset. SN har förhandstittat och hittat både vilda dirigenter, fluffiga politiker och stenhårda skulpturtolkningar av #metoo.

Konstnären Peter Dewoon ställer ut på Galleri Fiskhuset i Nyköping.

Konstnären Peter Dewoon ställer ut på Galleri Fiskhuset i Nyköping.

Foto:

Övrigt2017-11-03 12:00

‒Måleriet är lite vilande...inspirationen tryter och jag har i stället jobbat som en dåre med skulpturerna.

Peter Dewoon är nästan klar med hängningen och skulpturmöblerandet av den stora utställningen som fyller hela Galleri Fiskhuset i Nyköping. På väggarna syns flera målade verk som ändå klarat konstnärens nålsöga när det gäller urval. De enorma målningarna i det inre rummet ligger än så länge till sig på golvet, men när vernissagen drar i gång på lördag är tanken att de kommer täcka nästan en hel vägg.

‒Den här fick följa med eftersom jag tycker den har med samhällsklimatet att göra. Jag gjorde den strax efter Stureplansmorden och tyvärr känns den fortfarande ganska aktuell, säger Dewoon och pekar på en del som liknar en blodig knivegg.

På motsatta väggen hänger Esa-Pekka Salonen.

‒Det är lite som en kosmisk dans, jag kallar den dirigenten och det är efter just Salonen.

Skulpturerna på utställningen har filats på in i det sista. Det är tur det är nära till ateljén, konstaterar Dewoon som till vardags huserar i en av lokalerna i Bryggeriet alldeles intill galleriet. En interaktiv skulptur, som besökarna faktiskt har tillåtelse att själva vrida och vända på, kallar han "Familjen".

‒Jag låter förklaringen stanna där. Konst för mig är att låta betraktaren själv stå för den största delen av tolkningen, säger Dewoon som själv alltid har en tydlig tanke med verken han skapar. I alla fall när de är färdiga.

‒Så är det. Det bästa tycker jag är när jag i samtal med stenen får skulpturen att växa fram.

Skulpturerna är gjorda i granit, diabas och labrador. Särskilt intressanta är en samling mindre skulpturer gjorda i just diabas och röd bohusgranit. Peter Dewoon avslutade arbetet med dem alldeles nyligen och kopplingen till den världsomfattande #metookampanjen är tydlig. Att koppla konsten till både historia och nutid är någonting som faller sig naturligt säger han.

‒Jag började såga bort en bit på den här torson när jag plötsligt såg att det liknande en hand, tafsandes på en kvinnokropp. Så är det med konsten, det är tillfälligheter och slump som ibland avgör vad det blir.

Intill tronar "Politikern".

‒Den är väl förankrad i den svenska myllan, står på en piedestal där man här i stenen kan se tecken på att den vänder kappan efter vinden. Och överst sitter lite rosa kvarts som symboliserar fluffiga drömmar som kanske inte är helt förankrade, säger han med glimten i ögat.

Utställningen i Nyköping är den första på tio år i hemstaden.

‒Det är ett lagom intervall när man ställer ut hemma, säger Dewoon som i stället medverkat på flera samlingsutställningar och även haft en del separata utställningar på annat håll i landet.

Utställningen pågår till och med den 26 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!