Stenig mark med "roddar" och funkior

Låt det ta tid. Det är Åke och Yvonne Petterssons bästa råd för att anlägga en trädgård. – Och man får göra fel, det är bara att göra om och göra rätt, säger Åke och skrattar.

Den vita Daphnen sprider ljuvlig doft i hela trädgården.

Den vita Daphnen sprider ljuvlig doft i hela trädgården.

Foto:

Övrigt2018-01-20 19:45

Att det är tidig vår syns och känns på baksidan av tegelvillan på Blåbärsvägen i Oxelösund. Rabatterna är rensade men de små skotten av olika plantor tittar bara försiktigt upp ur myllan.

Daphnen med de vita blommorna sprider dock en förförisk doft i ena hörnet av stenträdgården, rehabdelen som Yvonne kallar den.

– Här planterar jag växter som inte mår så bra. Kanske kommer de tillbaka. Se bara på den här "rodden", säger Yvonne och böjer sig ned och fingrar på ett av buskens tjocka gröna blad.

"Roddar", eller rättare sagt rhododendronbuskar, finns det gott om i den 900 kvadratmeter stora trädgården. Ändå är det lerjord så paret får ständigt fylla på med bra rhododendronjord.

Yvonne älskar även perennen hosta (från funkia-familjen), som med sina ganska oansenliga blommor, har ett desto vackrare lövverk som håller sig grönt under den varmare årstiden. Yvonne har runt 60 olika funkior just nu. De finns också i miniatyrformat och eftersom platsen börjar tryta i trädgården passar det bra. Buskpioner är annars den nya favoriten.

– Vi köper inte lika mycket växter nuförtiden, men det blir en del ändå. Man vill ju testa lite nytt, säger Yvonne.

När familjen flyttade in i huset 1974 bestod trädgården till en början bara av en gräsmatta, med åren har gräsmattan blivit allt mindre och nu finns det bara någon kvadratmeter kvar på baksidan och några till på framsidan.

– Det växte ju bara mossa i den ändå så det var lika bra, tycker Yvonne.

Eftersom maken Åke älskar stenar har de bytt gräset mot stora och små stenbummlingar i stället. Det står till exempel en gigantisk sten i ena hörnet på framsidan av trädgården. Nästan som en runsten.

Det var runt 1995 som paret började skapa det som nu alla kan se från och med den 27 maj. Runt millennieskiftet grävdes dammen där några vårtrötta guldfiskar nu simmar runt och sedan har man byggt upp den annars så platta trädgården.

– Idén till att göra upphöjningarna fick vi från Peter Knutsson, Isakslund, avslöjar Yvonne.

Annars har man fått inspiration genom att titta på andra trädgårdar i Sverige och från olika resor runt om i Europa och de har även plockat hem en hel del växter från Skottland och Danmark.

Åke var kanske inte så intresserad av trädgården till en början men hjälpte till när det behövdes grovjobbas. Yvonne däremot skötte finliret. Ett bra sätt att koppla av på kvällen efter att dagbarnen försvunnit hem var att gå och påta i trädgården tyckte hon.

Men med en hel del rabatter blir det massor av rensande också.

– Våren är fruktansvärd innan man fått ordning på allt, säger hon.

Just inför trädgårds-visar-dagarna ska sticklingar plockas ned i krukor. Allt för att besökande ska kunna få köpa växter som de ser i trädgården.

Den senaste veckan har Åke dock burit en hel del sten. Kullerstenarna som legat på baksidan har flyttats framför huset. De ska så småningom läggas framför garaget där ölandsstenen ska plockas bort och placeras framför friggeboden. Ett evigt jobbande med andra ord.

– Det har varit jobb i en och en halv vecka från åtta på morgon till fyra på eftermiddagen. Det sliter.

Men skönt jobb verkar paret Pettersson tycka också när de väl kan sätta sig och koppla av lite i sin trädgård.

Petterssons tips när man anlägger en trädgård

Om du köper en gammal trädgård, vänta tills du ser vad som finns i den, innan du börjar planera vad som ska ryckas upp.

Ha tålamod. En trädgård är till för att växa i och kan ändras under åren.

Åk runt till andra trädgårdar och se hur de löst problemen och vilka växter som passar just här.

Köp funkior (hosta). Enkla att ta hand om med fint lövverk.

Trivs inte en växt i ett hörn av trädgården, byt plats och testa på ett annat ställe. Växter är tåliga.

Skaffa ett vattenavsnitt i trädgården. Det behöver inte vara så avancerat som en damm. På köpet bjuder man traktens fåglar på drickbart.

Stirra dig inte blind på zonindelningen. Om du vill testa en växt som egentligen inte trivs i den här zonen, testa. Den kan överleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!