I Stigtomta, cirka en och en halv mil från Nyköping, bor nära 2000 invånare. Här finns livsmedelsbutik, pizzeria och restaurang. Utanför orten finns några sommaröppna caféer, men samhället har under de senaste åren saknat ett café som håller öppet året runt.
Robert Hedin och Anna Ceder arbetade till sista mars på Café Pottan, som trots sitt namn är en restaurang, i Stigtomta. Han var kock och driftansvarig, hon kassabiträde och servitris.
– Vi kunde båda få jobb i Nyköping, men ville inte börja jobba i sta´n. Gör vi det så slutar det säkert med att vi också flyttar dit och det är det sista vi vill, säger Robert.
När de under våren förlorade sina jobb fick de upp ögonen för en lokal intill restaurangen. Lokalen – i vilken det tidigare bedrivits verksamhet för daglediga - stod tom. När fyra veckor gått hade Robert och Anna ordnat hyreskontrakt och skylt utmed Nykyrkavägen, registrerat sin kommande verksamhet hos miljönämnden, inrett lokalen och kontaktat en grossist.
– Allt var väldigt enkelt. Det förvånar mig att inte fler tar chansen och startar fik, säger Robert.
Sista lördagen i april höll fiket öppet för första gången. Robert och Anna fick fler gäster än de väntat sig.
– Allt tog slut! Jag fick panikringa vår grossist under söndagen och hålla stängt på måndagen i väntan på nya varor, berättar Robert.
Robert och Anna planerar att hålla öppet alla dagar i veckan. På vardagar hoppas de få förbipasserande att stanna till för att köpa frukost. Fiket är också öppet förmiddag och eftermiddag, med några timmars uppehåll kring lunch.
– Vi börjar så här. Sedan får vi se vad folk vill ha och utveckla utifrån det, säger Robert.
Robert är kock, utbildad på hotell- och restaurangskolan i Nyköping, men varken bakar eller lagar mat i det nyöppnade fiket. Men han och Anna har idéer för framtiden.
– Vi funderar exempelvis på att anordna grillkvällar här utanför. Vi börjar enkelt och bygger på allt eftersom.