Stipendium går till tyska vinstudier
På krogen Mickes skafferi överräcktes stipendiet av Konservkompaniets VD Christer Läckgren. Förre VD:n Pelle Nilsson deltog och Restaurangskolans rektor Mikael Ackelman som med skolans VD Siw Wallin valt ut stipendiaterna.
Varje år får två restaurangskoleelever med utmärkta studieresultat en slant till utbildning utomlands. Det brukar bli praktik på någon välkänd restaurang.
_ Vi gör förmodligen en gemensam studieresa till Tyskland för att besöka vingårdar. Det vore intressant att se hur arbetet med viner fungerar i praktiken, säger Maria och Susanne.
Resan görs nog i oktober, då är det skördefest i tyska vingårdar. Det gäller för 18- åriga Maria och 17-åriga Susanne att knåpa in den i tredje studieårets späckade schema som innehåller tre praktikperioder på vardera fyra veckor.
Maria är från Umeå, Susanne från Enstaberga. Bägge vill absolut bli kockar. Favoritmat?
_ Fisk är alltid roligt, tycker Maria.
Ombedd att ange koktider för olika fisksorter svarar hon, "det går på känsla".
Susannes favoritmat är kötträtter. Bägge stipendiaterna är allätare och vill jobba med breda menyer, inklusive vegetarisk mat. Efter gymnasiet tänker de sig jobb på restaurang, sedan högskoleutbildning, typ Grythyttan.
Köksfranska lär de sig i skolan. Hur är det med tyskan?
_ Lite tyska kan vi. Det blir mer i Tyskland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!