Stockholm vältrar över kostsam vård

Ekonomisk katastrof hotar Trosa och Gnesta kommuner. Skälet är att Stockholms kommun tänker sluta betala vårdkostnaderna för patienter som Stockholm placerat på privata vårdhem utanför den egna kommungränsen.

Övrigt2004-09-02 23:37
I Gnesta kommun finns just nu 32 personer placerade enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Placeringar enligt LSS handlar ofta om patienter med svåra handikapp som kräver speciell vård.
Skulle vi tvingas ta över kostnaderna för de här patienterna skulle det betyda en merkostnad på runt 30 miljoner, berättar Anne Faaristo, socialchef i Gnesta kommun. 30 miljoner är mer än hela den budget vi i dag har för all
omsorgsverksamhet.

I Trosa skulle ett övertagande av de nio patienter som andra kommuner har placerade i Trosa innebära en merkostnad på cirka nio miljoner kronor, berättar Jeanette Sander, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.
Det är enormt mycket pengar för oss som har en budget på 80 miljoner för hela vård- och omsorgsverksamheten.

Stockholms kommun hänvisar till ett nytt så kallat utjämningsbidrag när man nu hotar att säga upp alla de vårdplatser man placerat sina vårdtagare på.
Man menar att det bidraget gör att folkbokföringskommunen ska ta över det ekonomiska ansvaret.
Detta nya utjämningsbidrag är ett komplement till det stora utjämningsbidrag som finns redan sedan tidigare för att jämna ut skillnaderna mellan fattiga och rika kommuner.

Det nya bidraget kom till sedan man konstaterat att det finns stora skillnader mellan kommunerna när det gäller hur många funktionshindrade man har som behöver vård
enligt LSS.
Men det här bidraget tar inte på något sätt bort betalningsansvaret för den kommun som gjort en placering, säger Jonas Reinholdsson som är jurist på företaget KommunLex.
Det Stockholm försöker med när man nu hotar säga upp de vårdplatser man skrivit kontrakt med är inget annat är ren dumping. Man vill bli av med människor man har
ansvar för och vältra över kostnaderna på små kommuner, säger Jonas Reinholdsson.

KommunLex arbetar med juridisk rådgivning för kommuner.
Vi har åtagit oss att driva den här frågan på uppdrag av fem kommuner. Förutom Trosa och Gnesta handlar det om Finspång, Sala och Vingåker, säger Jonas Reinholdsson.
Det som är relativt små kostnader i en storstadskommuns budget är jättekostnader i små kommuners.
För vissa skulle hela ekonomin kunna slås sönder. Finspång har exempelvis ett mycket specialiserat vårdhem med hela Sverige som upptagningsområde.
Det räcker naturligtvis inte Finspångs ekonomin för,
exemplifierar Jonas Reinholdsson som menar att Stockholms agerande sätter både patienter och enskilda vårdhem i kläm.
Stockholms agerande skapar naturligtvis en enorm oro och osäkerhet hos alla som berörs.

Enligt Jonas Reinholdsson pågår intensiva samtal just nu.
Vi har också varit i kontakt med Berit Andnor, barn- och familjeminister. Såvitt vi förstår menar också hon att det inte finns något stöd i LSS för att ursprungskommunen kan hoppa av sitt ansvar med hänvisning till utjämningssystemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om