Stödet ger inget svar på osäkerheten

Övrigt2009-04-07 15:39
Om man såg intervjun med statsministern i Agenda i söndags var det lätt att dra slutsatsen att extrastödet till kommunerna var på väg. Fredrik Reinfeldt (M) undvek att svara på frågan, men hans finurliga leende avslöjade en uppgörelse i Alliansregeringen. Mindre än två dygn senare kom partiledarnas svar.
Medan fackföreningsrörelsen och oppositionen varit upptagna med interna stridigheter visar Allianspartierna återigen sin regeringsduglighet. Det kommer förvisso vara finansminister Anders Borg (M) som på onsdag nästa vecka presenterar vårbudgeten men det är den borgerliga fyrklövern som ännu en gång arbetat bra tillsammans.
Gårdagens besked om att Alliansregeringen ger 17 miljarder kronor till kommuner och landsting är i efterdyningarna av turbulensen inom Socialdemokraterna en taktisk fullträff. Precis som i energiuppgörelsen har regeringen rätat ut frågetecknen och kan i stället peka på oenigheterna inom oppositionen.
Alliansen skjuter till ett engångsbelopp på sju miljarder för 2010. Sjuttio procent går till kommunerna, trettio procent går till landstingen. Därefter höjer man statsbidragen med fem miljarder 2011 och 2012. Oavsett den ekonomiska situationen i olika kommuner och landsting betalas pengarna ut i form av ett schablonbelopp per invånare.
Fördelningen är rättvis. Kommuner med en välskött ekonomi ska inte straffas i kristider. Men fördelningen riskerar få effekten att i stället för att hjälpa alla, hjälpa ingen. Krisen i en kommun som Oxelösund är inte över för att man 2010 får lite mer än en femhundralapp per invånare medan andra kommuner än så länge klarat sig utan stöd. I Nyköping kan man till exempel fylla sparkontot med 27 nya miljoner.
Om regeringens extratillskott är rätt eller fel är därmed för tidigt att säga. Ännu har vi bara sett början av lågkonjunkturen. Regeringens bedömning verkar förvisso vara att konjunkturen vänder uppåt i början av nästa mandatperiod. Om så blir fallet kan gårdagens besked vara en lämplig åtgärd.
Vad som händer om lågkonjunkturen tvärtom förvärras, i kombination med att statsskulden fördjupas, finns däremot anledning att vara orolig inför. I en kommentar till vårbudgeten uppger Lärarförbundet att 1 300 lärare redan blivit varslade som en konsekvens av konjunkturläget. Situationen är djupt olycklig. Men någon massarbetslöshet är det fortfarande inte tal om.
Regeringen kan självklart inte tillåta en välfärdsutveckling mot depressionens soppkök. Däremot borde man tillåta en något högre arbetslöshet innan man går in med riktade krisåtgärder. Innan vi vet hur svår krisen i kommuner och landsting blir är det omöjligt att beräkna den nödvändiga summan av stödet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om