Stöldligorna ska stoppas från att resa in i Sverige

De internationella stöldligorna som satt i system att åka in i Sverige för att stjäla och därefter åka ut ur landet utan att haffas - har ett hårt motstånd att vänta. Nu rustar Sverige för att stoppa dem vid gränsen när de vill åka in igen. Lagstiftningen finns redan.

Övrigt2019-01-31 18:03

– Vi har redan det här i vår verktygslåda. Vi har bara inte satt upp en metod för hur vi ska gå tillväga tidigare.

Det säger Malin Bentzer, operativ analytiker hos polisen i region öst, med internationella brottsnätverk som specialitet.

Internationella stöldligor åker in i landet, stjäl, åker till sina hemländer med stöldgodset utan att stoppas - och så småningom återvänder de för nya stöldturnéer. Både byggföretag, butiker och privatpersoner i länet har drabbats.

Förra året fick bland andra polisen, tullverket och kustbevakningen i uppdrag av regeringen att utreda hur arbetet mot de internationella ligorna skulle kunna förbättras.

Malin Bentzer som själv suttit med i den grupp som fick regeringsuppdraget berättar att det redan finns lagstöd för att komma tillrätta med stöldligorna. Men man måste använda sig av den så kallade utlänningslagen, berättar hon. Eftersom det kan handla om Schengen-medborgare som har rätt att vistas i landet, kan det annars vara besvärligt.

Hon tar ett exempel med fyra eller fem utländska medborgare som kommer hit och begår brott.

– En av dem blir fälld i domstol, men bevisen räcker inte för att döma de andra. De reser ut, kommer sedan tillbaka och finns då kvar i våra register. I våra misstankeregister, förklarar Malin Bentzer.

Då finns det alla möjligheter för myndigheterna att med hjälp av utlänningslagen att hindra dem att komma in i landet igen.

– De finns i våra register eftersom de då var tillsammans med någon som begick och dömdes för brott, och vi misstänker att de kommer hit för att begå nya brott. Då kan de avvisas vid gränsen, förklarar Malin Bentzer.

Hon säger att alla verktyg för att kunna genomföra detta redan finns, men att det helt enkelt inte funnits en utarbetad metod för hur man ska gå till väga. En sådan metod håller på att utarbetas för polisregion öst där Sörmland ingår, just nu.

Malin Bentzer berättar att man har "Uppsalametoden" som förebild.

Till den regionen kom tidigare ett antal personer och sökte asyl. Trots att ingen av dem hade giltiga asyl-skäl måste deras ansökan behandlas. Och under tiden de uppehöll sig i Sverige begick de brott, berättar Malin Bentzer.

– De snattade för 999 kronor eftersom de visste att gränsen gick vid tusen kronor. Det blev gigantiska problem. De stal bland annat eltandborstar och rakhyvlar från butikerna. Brev kontrollerades och det var 100 kilo butiksgrejer i veckan som gick ut från Sverige, berättar Malin Bentzer.

– De är duktiga på att hitta kryphålen. De utnyttjar det sanslöst, säger Malin Bentzer.

Men där och då kom de regionala myndigheterna på ett sätt att komma tillrätta med ligorna.

Tanken är nu att man i region öst, med erfarenheterna från Uppsala i bagaget - ska sätta ihop en nationell metod för ur ligorna ska kunna stoppas. En slags "handbok". För lagen finns som sagt redan. Enligt Malin Bentzer har myndigheterna bara inte haft riktigt koll på hur man ska gå tillväga praktiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!