Stopp för landstingets cateringförsäljning

Nu stoppar landstinget möjligheten för privatpersoner att handla cateringmat från sjukhusets kök. Men stoppet beror på att köksarbetet ska omorganiseras, inte på att verksamheten skulle strida mot landstingets uppdrag.

Övrigt2007-05-28 07:51
Sedan många år har sjukhusanställda och andra kunnat beställa färdig mat från sjukhusets kök. Verksamheten har varit uppskattad, och har vuxit ordentligt. På senare tid har flera utanför sjukhuset börjat nyttja möjligheten.
Vi har aldrig gått ut och annonserat om det här, det får vi inte. Men det har varit en hel del beställningar, kanske någon eller ett par per dag, säger Elisabeth Christoffersson, produktionschef för sjukhusets kök i Nyköping.
Hon berättar att priserna har legat i nivå med övriga marknaden, det har inte varit rea på sjukhusets catering. Men nu ska sjukhuset sluta med att laga mat till privatpersoner. Hans Åke Lanthén är chef för serviceverksamheten i landstinget Sörmland, och menar att det inte varit någon större omfattning på cateringen. Den har inte heller annonserats ut offentligt.
Ska landstinget bedriva verksamhet som konkurrerar med privata företag?
I princip ska vi inte konkurrera med privata företag. Vi ska bedriva verksamhet som ligger inom kommunallagen, och det tycker jag att en liten catering som den här gör, säger Hans Åke Lanthén.
Fast Ove Jansson, regionchef på Företagarna i Sörmland, håller inte med. Han anser att verksamheten strider mot kommunallagen, och att den snedvrider konkurrensen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!