Stor betygsskillnad mellan pojkar och flickor

Flickorna i Vagnhärad och Trosa får bättre slutbetyg i nian än deras manliga kompisar. Det kan bero på lärarnas och andra vuxnas attityder, säger Trosa kommuns skolchef Eva Stormgaard.

Övrigt2006-06-28 22:39
Varje år räknas ett betygsgenomsnitt fram för avgångsklasserna på Tomtaklintskolan i Trosa och Hedebyskolan i Vagnhärad. Siffrorna visar att avståndet mellan flickornas och pojkarnas betyg är stora.
För två år sedan skiljde det till exempel 40 poäng i medelvärde mellan kvinnliga och manliga elever på Tomtaklintskolan. 2005 minskade avståndet, men i år har det ökat igen.

Det här är inget som är unikt för Trosa kommun. Skillnaden sätter myror i huvudet även på Skolverkets tjänstemän. Förklaringarna kan vara flera, tror Eva Stormgaard.
Pojkar kanske mognar senare. Det kan också vara så att skolarbetet är upplagt på ett sätt som gynnar flickor.
Men det kan finnas ytterligare ytterligare en orsak, menar skolchefen. Kanske behandlas pojkar och flickor olika.
I år har två förskollärare utbildats till så kallade genuspedagoger. Från och med i höst ska de arbeta deltid på sina nya befattningar i skolan respektive förskolan.
Stormgaard betonar att det inte handlar om att tvinga pojkar att leka med dockor och flickor med bilar. Snarare ska genuspedagogerna titta på hur de vuxna i skolan agerar.
Vilka förväntningar har vi på eleverna? Hur talar vi till dem? Det kan handla om omedvetna processer som behöver göras synliga.
Betygssiffrorna visar också på skillnader mellan skolorna i Trosa och Vagnhärad. Men de är obetydliga och inget att fästa sig vid, tycker Stormgaard. Ibland ligger den ena i topp, ibland den andra.
2004 lyckades eleverna i Vagnhärad bäst, förra året de i Trosa. I år är betygens medelvärde åter högre på Hedeby än på Tomtaklint.
Men båda skolorna är ganska små. Avgångsklassen på var och en består av drygt 80 elever.
En eller ett par som lyckas bra eller dåligt drar upp eller ner medelvärdet tillräckligt för att det ska märkas i statistiken.
Av årets nior saknade sju elever på Tomtaklint och fyra på Hedeby slutbetyg i ett eller flera ämnen. Därmed är de inte behöriga att söka vidare till gymnasiet. Men hoppet är inte ute.
I augusti arrangerar vi sommarskola för dem som halkat efter. Vi räknar med att flertalet har läst upp betygen innan höstterminen börjar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om