Stor brist på boenden för seniorer
Seniorbostäder saknas i Nyköping. Kenneth Andersson, planeringschef för Bo och bygga i Nyköpings kommun, säger att behovet är väldigt tydligt, vilket även understryks av pensionärsorganisationerna.
Men vi kan titta på det ur ett planperspektiv och försöka stimulera byggherrar. Det bör vara i form av flera upplåtelseformer, hyresrätter och bostadsrätter, säger Kenneth Andersson.
Medborgarombuden, planeringschefen och Saga-Britt Landelius (s), ordförande
i bygg- och tekniknämnden, talade nyligen med Runtunabor om seniorbostäder. Kvinnor på 80 plus klarar sig inte längre i trevåningsvillor. (SN 25/7). Vid träffen lyftes den etiska frågan om att få bo kvar i sin hembygd, rapporterar Åke Jansson, medborgarombud i Nyköping.
Alla pensionärsorganisationer i Nyköpings kommun frågar efter seniorbostäder. Men planeringsenheten har hittills bara haft några projekt på gång i centralorten.
När PRO-organisationerna i Sörmland träffas visar det sig att det ser olika ut i kommunerna. Från Eskilstuna låter det mycket bra. Det beror på politikerna om det byggs seniorbostäder, säger Gun Lerjebäck, som företräder PRO i Nyköping och är ledamot av Kommunala Pensionärsrådet.
Har äldre- och handikappnämnden diskuterat behovet av ett bekvämare boende för den generation som kan bo kvar hemma men som fått svårt att klara sig i nuvarande bostadsförhållanden?
Nej, men det vore bra att tänka annorlunda vid nybyggande och ombyggnad, säger Lilian Skoglund, socialdemokraternas taleskvinna i äldre- och handikappnämnden.
I kommunens nya översiktsplan sägs att efterfrågan på seniorbostäder är stor och kommer att bli ännu större.
Nyköpingshem har omvandlat Folkungagården till seniorbostäder och byggt 15 seniorbostäder i Bryngelstorp. Nyligen skrev SN att en privat byggare ska bygga ett marknära villaområde i Tystberga med seniorbostäder insprängda i bebyggelsen.
Men det måste finnas fler bostäder för dem som är 55 plus, säger Gun Lerjebäck.
Margareta Berg företräder PRO Tunaberg. Hon påminner om att PRO kämpade för att omvandla äldreboendet Tunabergsgården i Nävekvarn till seniorbostäder.
Eftersom det inte blev så finns det en trötthet här ute. Ingen vågar bygga alternativt i mindre samhällen, vilket skapar ett Moment 22.
Många som bott länge på småorter vill bo kvar i sin miljö men byta skötselkrävande hus och trädgårdar mot lämplig bostad. Behov av hemtjänst och hemvård kan tillkomma, men först om vårdbehoven blir stora är äldreboende aktuellt.
Gun Lerjebäck beskriver samhällsvinsten med bostadsanpassning för äldre. Risken för fallolyckor minskar, vilket sparar vårdkostnader.
Jag skulle vilja se ett kommunalt samverkansprojekt om seniorboenden, för det är en gemensam uppfattning hos alla pensionärsorganisationer att de behövs, säger Margareta Berg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!