Stor efterfrågan trissar upp lägenhetspriserna
Efterfrågan på centrala bostadsrätter är enorm. 30- och 40-talsgenerationen säljer sina villor och flyttar till lägenhet. De är en extremt kapitalstark grupp.
I gårdagens SN sa nyinflyttade Jenny Wilsson att centralt belägna 3:or och 4:or ofta blir 50 procent dyrare än utgångspriset.
Riktigt så stor prisökning vill dock Håkan Thelin inte gå med på.
Men 2530 procent är vanligt, säger han.
Statliga Fastighetsmäklarnämnden ska kontrollera att mäklarna följer lagen.
Min uppfattning är att det förekommer lockpriser, framför allt i Stockholm. Men det är svårt att bevisa, säger nämndens ordförande och chef, Anna-Lena Jervstrand.
Var går gränsen för lockpris?
Vi kommer aldrig att fastställa en exakt gräns. Då skulle alla mäklare lägga sig precis där. Lockpris är det när utgångspriset väsentligt avviker från det beräknade marknadsvärdet, säger Anna-Lena Jervstrand.
Myndigheten försökte för några år sedan göra en systematisk jämförelse mellan skillnader i begärda priser och faktiska försäljningspriser. Men arbetet slutfördes aldrig. I dag finns ingen sådan statistik, inte ens hos intresseorganisationen Mäklarsamfundet.
Enligt mäklaren Håkan Thelin finns ingen vinst med att sätta för låga utgångspriser. Då riskerar man att skrämma bort dem som är beredda att betala ett högre pris för att få en bra bostad.
Det är dessutom direkt olagligt att gå ut med ett pris som man inte är beredd att sälja för, säger han.
Han ser en psykologisk vinst i den heta bostadsmarknaden i Nyköping.
Det är inte bra med överskott på bostäder. Bygger man för mycket kommer ingen att vilja flytta hit. Det hoppas jag att byggbolagen och kommunen tänker på. Gränsen är inte nådd än. Men jag skulle inte vilja se att man projekterar för ytterligare 200 lägenheter nästa år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!