Stor intresse för utländska gäster
Tyvärr, det är fullsatt.
De mässbesökare som tänkt höra Anna Politovskaja berätta om livet i krigets Tjejenien, möts av en generad mässvärd. Det är redan fullproppat med folk som vill lyssna på den enda ryska journalist som släpptes in på Dubrovtkateatern i Moskva när den förra hösten intog av tjetjenska separatister.
Behovet av att förstå vad som händer i omvärlden just nu tycks enormt. Världsreportern Ryszard Kapuscinski är bokmässans stora dragplåster. Och när författaren Tariq Ali talade om fundamentalisternas kamp på torsdagsmorgonen var det närapå fullsatt.
De fundamentalister han är ute efter är både den muslimska varianten som länge kuvat folket i Irak och den imperialistiska sorten som verkar i USA.
Imperialistiska fundamentalister tror att de gör saker i världens intresse, men egentligen går de bara sina egna ärenden. Latinamerika kan vittna om hur USA betett sig under 1900-talet, sa Tariq Ali.
Tariq Ali skrev sin bok Fundamentalisternas kamp efter terrorattackerna mot USA 11 september 2001. Framförallt ville han förklara för unga muslimer att historien ser helt annorlunda ut än de religiösa terroristerna och fundamentalisterna påstår.
Men han passar också på att tvåla till USA som han anser använder sig av precis samma sorts lögner, desinformation och groteska hotelser som de terrorister de vill bekämpa.
När man delar upp världen i onda och goda misslyckas man alltid. USA kunde ha valt att förändra världen genom politik. De kunde till exempel ha ställt större krav på de islamistiska länderna och stärkt det irakiska folket genom att häva bojkotten. Då hade folket självt gjort uppror. Men istället valde USA våld och krig.
Gång på gång upprepar Tariq Ali sitt budskap från mässcenen. Man kan aldrig förändra ett land med våld utifrån. Det måste ske från insidan, av det folk som själva lever i landet.
Precis samma sak säger den iranskfödda journalisten och filmaren Siba Shakib en timme senare i en annan av mässans många salar. I boken Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta berättar hon om den afghanska kvinnan Shirin-Gols liv under förföljelse och i flyktingläger.
Flera månader före terrorattacken den 11 september fanns en växande folkrörelse som ville få bort talibanerna från makten. Även om amerikanerna inte kastat sina bomber hade talibanerna varit borta i dag. De kanske hade varit ännu mer effektivt bortmotade än de är nu, eftersom en folkrörelse alltid fungerar bättre än krig.
Siba Shakib tillbringar mycket tid i Afghanistan, där hon bland annat byggt upp ett kvinnocenter som kan hjälpa några av de 60 000 änkor som finns bara i Kabul.
De har inga pengar. Om de inte får hjälp från någon av de organisationer som verkar i Afghanistan måste de tigga eller sälja sig själva eller sina barn, säger Siba Shakir.
Ändå är hon förhoppningsfull när det gäller Afghanistans framtid. Talibanerna kommer inte att släppas in i landet igen, konstaterar hon. Och bland folket finns en vilja att förändra landet.
Orden folket och vilja använder också Tariq Ali när han avslutar sitt seminarium med att tala om Irans framtid.
Jag är övertygad om att den unga generationen i Iran snart kommer att kräva förändringar. Se bara på de filmer som görs i Iran idag. De vibrerar av kraft. Och det är så länder ska förändras, inifrån av folket. Inte genom våld och inblandning från Väst.
Kattis Streberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!