På Gnesta Waldorfförskola går i dag 38 barn på tre avdelningar, alltså 12,7 barn per avdelning. Anneli Lennström, förskolechef, är ändå bekymrad över att verksamheten har tvingats öka storleken barngrupperna.
‒Både jag och flera föräldrar jobbar mycket ideellt för att det ska fungera, det är tufft för oss att få ihop det. Vi ser det som väldigt viktigt att det är små barngrupper, säger Lennström, som är kritisk till kommunens bidragsnivåer som hon beskriver som alltför låga.
På förskolan Grinden, som drivs av frikyrkan i Gnesta, finns plats för 24 barn på en avdelning. Just nu är 21 barn inskrivna på förskolan.
‒Det beror på bidragens storlek, vi vill inte vara så många. Det blir stressigt om det är för många barn och för få personal, säger Karin Andreassson, förskolechef och förskollärare på Grinden.
Den tredje fristående friskolan i Gnesta, Årstiderna, är en så kallad ur- och skurförskola och drivs som ett kooperativ. Årstiderna ligger med 15,5 barn per avdelning något under de kommunala förskolorna i avdelningsstorlek.
‒Egentligen har vi plats för 18 barn på våra två avdelningar men vi har valt att ha det så här den här terminen. 16 barn tycker vi är ganska perfekt. Det går runt ekonomiskt, säger Anette Walfridsson, barnskötare och en av tre delägare.