Det stora barriärrevet är ett av Australiens populäraste turistmål och dessutom världens största rev. Nu varnar Unesco för att det kan vara i fara, på grund av en växande industri. Bland annat har man anpassat hamnen i Gladstone för stora gas- och kolfartyg, något som sägs ha orsakat sjukdomar i det marina livet, skriver tidningen Wanderlust. I det stora barriärrevet finns bland annat fyrahundra arter av korall och över 1 500 fiskarter.
Revet kartläggs på nätet
Men den som vill spana på havslivet helt utan miljöpåverkan kommer i framtiden att kunna gå in på Google Maps. I höst ska nätjätten tillsammans med universitetet i Queensland kartlägga barriärrevet genom att ta över 50 000 bilder på ned till 100 meters djup.
- De flesta som dyker i barriärrevet gör det på cirka 20 meters djup. Men 93 procent av revet ligger på mellan 30-100 meter, där ljus fortfarande bryter igenom. De här områdena har man bara sällan, om någonsin, dykt vid, säger Ove Hoegh Guldberg vid Universitetet i Queensland till Daily Telegraph.
Tre andra berömda rev:
+ Isla Cozumel, Mexico. Regissören och oceanografen Jacques Cousteau utnämnde det till ett av de bästa dykställena i världen, med kristallklart vatten och spektakulära fiskar. Populärt snorklingsställe är till exempel ekoparken Chankabaab.
+ Ön Chumbe Island, Zanzibar. Här finns tvåhundra arter av korall och runt 90 procent av Östafrikas fiskarter. Man får inte dyka, men snorklingen räcker långt.
+ I Thailand har ett flertal undervattensområden varit hotade och därför stängda. Det har lett till att korallreven har återhämtat sig och börjat växa. Nu kan man därför njuta av det rika livet under ytan igen, runt Tarutao National Park och Ko Phi Phi National Park.