Stora bidragspengar men få klubbar söker
50 fotbollsföreningar i Sörmland har fått dela på över en miljon kronor i år. Men de lokala klubbarna har visat ett ljummet intresse för att få del av pengarna från Handslaget. Bara fyra klubbar har utnyttjat möjligheten 2005.
öppna dörrarna för fler, framförallt inaktiva
hålla tillbaka avgifterna
satsa på flickors idrottande
delta i kampen mot droger
intensifiera samarbetet med skolorna.
Projektet har hyllats och sågats. Kritikerna menar att det bara är ett utslag för regeringens dåliga samvete, ett sätt att ytterligare lägga ut ansvaret för ett helt folks hälsa och välmående på ideellt arbetande människor i idrottsklubbar som går på knäna ekonomiskt.
Men pengarna finns där och väntar på att göra nytta.
Fast dom gör det inte så mycket när det gäller fotbollsklubbarna i SN:s spridningsområde.
Fotbollen är den längsta och tjockaste grenen på idrottsträdet. Men när 50 fotbollsföreningar i Sörmland bara det här året fått dela på 1,2 miljonor kronor, då kommer endast fyra av dem från kommunerna Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.
Vi fick in 65 ansökningar i år på drygt 2,2 miljoner, men vi hade bara 1,2 miljoner att dela ut. Intresset har varit stort. Visst är det lite förvånande att det är så pass få som sökt i just ert område, säger Birgitta Henriksson, ekonomiansvarig på Södermanlands Fotbollförbund.
Oxelösunds IK har fått 15 000 kronor till ledarutveckling. Gnesta FF har fått 30 000 till domarutveckling inom klubben och ytterligare 8 000 till ett fair play-projekt. Stigtomta IF har fått 25 000 kronor för att arbeta med etik och moral. IFK Nyköping har nyligen fått dubbla den summan till ett liknande projekt.
Nyköpings BIS Fotboll har också fått pengar, 45 000 kronor, men inte från fotbollsförbundet utan från Sörmlandsidrotten, pengar som går till ett skolsamverkanprojekt.
De två första åren sökte och fick andra lokala fotbollsaktörer pengar. Hargs BK, IK Tun, Gnesta FF, Vagnhärads SK, Trosa IF, Jönåkers IF alla har de vid något tillfälle fått pengar från Handslaget. Men det betyder inte att pengarna satsats direkt på fotbollsverksamheten. Jönåker sökte till exempel pengar för en öppen eftermiddagsverksamhet.
Bissarna är bäst på fotbollsplanen, men har inte varit särskilt aktiva när det gäller att söka pengar från Handslaget.
Vi ska vara mer på tårna nästa år, som är det sista året för Handslaget, säger ordföranden Joakim Halvardson.
Bissarnas friidrottssektion har varit desto duktigare på att söka pengar. Nästan 400 000 kronor har den föreningen fått på tre år. Då ingår inte den halva miljon man fick direkt från RF för att starta sitt omtalade Sportis på Rosvalla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!