Stora påfrestningar för demsom jobbar i sjukvården
Sköterska. 5060 år. Kvinna. Problem med rörelseapparaten. Så ser den mest typiska sjukskrivna ut i Landstinget Sörmland. Ungefär åtta procent av de anställda på Nyköpings lasarett är i dag långtidssjukskrivna.
Livet i dag är komplicerat. Arbetstempot är högt samtidigt som hela tiden mer pengar ska sparas. Den som jobbar i vården sliter fysiskt på sin kropp, säger Lilian Andersson, personaladministratör på Lanstinget.
Men också själen får jobba när du ska ge andra din omsorg. Hela människan tas i anspråk. Då behövs det inte så mycket för att den sista orken ska ta slut, det finns inga stora marginaler.
En skilsmässa, en strulig tonåring, ett dödsfall kan bli den ytterligare belastning som gör att man tar slut, säger Lilian Andersson.
Hon talar om behovet av att forma ett arbetsliv som fungerar hela livet.
Ska man orka till 65 måste det finnas en flexibilitet som gör det möjligt att hitta individuella lösningar.
Det är också vad man försöker göra på landstinget. Det finns utarbetade rutiner för att hitta nya sätt att hitta tillbaka till jobbet.
Hittar vi ingen möjlighet på den gamla arbetsplatsen tittar vi på andra avdelningar. Ibland kan lösningen vara att byta vårdcentral. En nystart i en ny jordmån där man kan hitta kraft under arbetsträningen kan ibland vara vad som behövs. Lilian Andersson pekar också på behovet av attitydföränd-ringar.
Att bli sjuk eller inte handlar inte om vi och dom. Det drabbar vem som helst. Jag tycker vi nått en bit på väg mot den insikten och det är i sig hälsosamt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!