Stora problem för länets vinodlare
Vinodlare i Sörmland har stora problem med Jordbruksverkets byråkrater. Miska Nyman i Nävekvarn får inte odla vilka druvsorter han vill och Göran Amnegård i Blackstaby utanför Flen har överklagat ett återkrav på EU-stöd.
Amnegård och länsstyrelsen tog för givet att vindruvor tillhörde kategorin frukt och bär som har grödkod 71. För ekologisk odling av frukt och bär utgår EU-stöd.
I informationsbroschyr om ekologisk odling ges exempel på vad som ingår i grödkod 71. Det är bland annat äpple, päron, jordgubbar, björnbär, aronia (svart bärsort) och fläder.
Men enligt Jordbruksverket ska vindruvor inte hänföras till samma grupp.
De får grödkod 87, övriga grödor med lägre ersättningsnivå.
Obegripligt, anser Göran Amnegård och överklagar återkravet på 2 650 kronor som han utkvitterat för ekologisk produkton under 2001.
Vindruvsproduktion är bara på försök i Sverige, säger Lena Söderman, Jordbruksverkets handläggare av stöd för ekologisk produktion.
För att få vägledning om vindruvor frågade Söderman kollegorna på Jordbruksverket som har hand om stöd för frukt- och bärodling.
De beräknar stöd efter planttäthet. 400 fruktträd per hektar berättigar till stöd.
Söderman säger att Jordbruksverket tittar på vindruvsfrågan och väntar på en bra norm. Vem som ska ange normen kan hon inte ge besked om.
Under tiden sliter svenska vinodlare för en öppnare attityd hos myndigheterna. I dagarna begär de i brev till jordbruksministern att besökare på vingårdar ska få provsmaka vinerna, vilket är självklart i andra vinodlarländer.
Provsmakning tillåts inte i Sverige om den inte kombineras med restaurangnäring.
Miska Nyman, vinodlare med stockar på några tusen hektar hemma i Nävekvarn och i Kolmården, har ett annat problem med Jordbruksverket.
På sina exeprimentfält odlar Nyman 35 vindruvssorter, främst Vitis Vinifera och VV-hybrider.
Han säljer stockar och odlingsmaterial till intresserade odlare.
Just nu har jag en kund i Vagnhärad och en i Östergötland.
Nu vill Jordbruksverket begränsa antalet druvsorter i Sverige.
Byråkraterna följer uttalanden från ministrar i unionens vinländer som säger att det inte går att odla vissa sorter i svenska klimatzoner, förklarar Nyman.
Han undrar varför länder med tusenåriga vintraditioner ska få diktera svensk forskarmöda.
Det är väl vi odlare som har den bästa kunskapen?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!