Stora problem med snatterier i Gnesta

Polis, skolpersonal och butiksägare har inte haft något roligt möte. Det handlade om att det finns stora problem med ungdomar som snattar. Det har gått så långt att en butik valt att punktmarkera skolungdomarna som handlar på lunchen och rasterna.

Kommunpoliserna Anna Bohman och Per Lindberg vill att vårdnadshavare ska prata med sina barn.

Kommunpoliserna Anna Bohman och Per Lindberg vill att vårdnadshavare ska prata med sina barn.

Foto:

Övrigt2017-09-13 21:00

Hittills i år har sex anmälningar gjorts för snatteri i Gnesta. Men det stora mörkertalet visar att det är mycket allvarligare, enligt polisen.

– Det är ungefär tio anmälningar per år, men det känns som att det är tio stölder om dagen skulle jag nästan vilja säga. Det är ett stort mörkerantal, säger Anna Bohman som är polis i Gnesta. Hennes kollega håller med och fortsätter: Det anmäls inte varje gång. Vi har informerat dem att de måste polisanmäla allt så att vi vet och kan göra något, säger Per Lindberg.

Varför tror ni att de inte anmäler allt?

– De kanske märker att polisen inte alltid kommer och tror att det inte görs någonting åt det. Men det handlar om prioriteringar, det är inte alltid snatteri prioriteras. Ibland kan vi vara precis utanför affären i Gnesta eller i Oxelösund, det kan ta lång tid för oss att komma till platsen. Men vi måste ju ha kännedom om brottet för att kunna komma, säger Anna Bohman.

– Butiken kanske inte anmäler för att de vet att personen inte är straffmyndig och anser att det inte leder någonstans. Men det gör det. Soc (Socialtjänsten) tar hand om det och föräldrar får reda på det. Om inte vi kommer till platsen, då tar vi kontakt med föräldrarna. Syftet är ju att vi ska förebygga brott så att det inte händer igen, säger Per Lindberg.

– Det är aldrig roligt om polisen knackar på dörren. Vi har aldrig varit hos samma föräldrar två gånger, så det borde ju hjälpa en del, säger Anna Bohman.

De anmälda brotten från Gnesta de tre senaste åren har en snittålder på 33 år. Vilket tyder på att de yngre personerna inte blir anmälda i någon större utsträckning.

– De vi pratar om nu går mellan årskurs fem och nio, det stämmer inte riktigt överens med anmälningarna, säger Per Lindberg.

Punktmarkerar ungdomar

I måndags hade polisen, butiksägare och skolpersonal ett möte angående alla snatterier. Där togs det bland annat upp att många butiksbiträden upplevt att ungdomarna har dålig attityd och att de fått motta glåpord och kränkande kommentarer. Snatterierna har gått så långt att en butik valt att punktmarkera ungdomar som kommer till affären under skollunchen och rasterna.

– En butik har avsatt en i kassan och personal får sluta plocka varor när det är lunch eller rast för att punktmarkera ungdomar som är inne i butiken, säger Per Lindberg.

Coop Konsum som ligger närmast Frejaskolan är en av de mest drabbade butikerna.

– Vi märker att det försvinner massor från hyllorna. Det är mest godis, läsk och energidryck. Man behöver inte vara någon raketforskare för att förstå vilka som snor det. Det är väldigt mycket som tas, vi räknar varorna varje vecka och en vecka saknades det 64 stycken kexchoklad, och då är det bara en vara, säger Christofer Karlsson, Butikschef på Coop Konsum Gnesta.

Enligt butikschefen har butiken inte de resurser som krävs för att ta alla snattare. Men mötet med polisen och skolpersonal gjorde att problemet kan bli möjligt att lösas.

– Mötet i går med polisen, andra butikschefer och skolpersonal gör att det känns ljusare. Jag och ICA-handlaren är inte konkurrenter i den här frågan i alla fall!

Hur ska man få bukt med problemet?

– Polis, vårdnadshavare och butiker ska samarbeta. Man ska anmäla allt. Då vet vi och kan ta kontakt med föräldrar. Går ryktet att det sker mycket snatteri och polisen åker hem till var och varannan så är det inte så roligt. Det är bra om alla pratar med sina barn. Det gäller inte alltid sitt egna barn men det kan förebygga till att barnet inte faller för grupptrycket och kanske vågar säga i från sina kompisar, säger Anna Bohman.

Anmälningar för snatteri i Gnesta

2015: 13 st

2016: 12 st

2017: 6 st (hittills i år)

Snatteri är samma sak som stöld, men det kallas snatteri om det man stulit har ett mindre värde. Var gränsen går för snatteri varierar men det brukar handla om värden upp till tusen kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!