Som regelverket ser ut i dag, är det på polisens bekostnad och på polisens ansvar, att ta hand om djur som inte kan vara kvar hos sina ägare. I nästa vecka träder dock nya regler i kraft, som innebär att länsstyrelserna tar över ansvaret.
– Idag måste vi praktiskt se till att hästar, kor, grisar stallas upp. Jag har varit med om att vi haft kobesättningar att hitta platser åt, vi har omhändertagit mer än 40 hästar vid ett och samma tillfälle. Man har tyckt att det inte kan vara polisens huvuduppgift och det är därför den här ändringen kommer, säger Christer Öhman, vid polisens rättsenhet i Eskilstuna, där man hittills haft hand om djurärenden med omhändertaganden och utredning av tillsynsärenden.
I dagarna har Länsstyrelsen i Sörmland börjat upphandla de tjänster som behövs, för att man ska kunna omhänderta djur: hämtning, infångning och transport samt uppstallning. Några intressenter har redan hört av sig och länsstyrelserna samarbetar över länsgränserna.
– Det kommer inte att vara klart till den 1 juni, men så är det nog för många länsstyrelser, säger Ulrike Segerström, samordnare och djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Sörmland.
Polisen kommer även i framtiden behöva utreda misstänkta brott med djur inblandade, som djurplågeri, samt sköta omedelbara omhändertaganden och uppstallning på kvällar och helger och hjälpa länsstyrelsepersonalen vid hämtningar på kontorstid.
– Det kan vara ledsna djurägare, jobbiga situationer. Vi önskar nog att det låg kvar på polisen, eftersom vi ändå kommer att behöva handräckning från dem. Jag kan förstå att polisen inte vill springa och jaga katter och fånga in hundar, men för vår del blir det väldigt mycket mer arbete, säger Ulrike Segerström.
Christer Öhman delar inte riktigt den uppfattningen.
– Jag vill inte tro att det kommer att behövas handräckning från polisen i vart och vartannat ärende.
Länsstyrelsen i Sörmland har fått förstärkning med en tjänst, för att klara de nya uppgifterna, som också inbegriper utredning av tillsynsärenden, om exempelvis en hund bitit en annan hund, samt placeringar och eventuella försäljningar av omhändertagna djur.
– Jag har förstått från polisens sida att den biten tar väldigt mycket tid, att annonsera, kolla upp personerna som vill köpa hundarna. Djuren ska ju ha det mycket bättre än de hade det tidigare, säger Ulrike Segerström.