"Min hund juckar på...vad ska jag göra" är en fråga som dyker upp ganska ofta från hundägare. Det kan vara andra hundar, kuddar eller människor som är det utsatta objektet, och hunden som juckar kan vara både tik och hane, kastrerad eller inte.
Det kan absolut handla om dominans, som är det vanligaste svaret de flesta får av "hundkunniga" personer, men i de allra flesta fall är det en överslagshandling ofta utlöst av stress. Då menar jag inte att hunden har bråttom, utan att det är en biologisk stress som den känner i kroppen, bland annat genom ökad produktion av adrenalin, noradrenalin och kortisol.
Hunden upplever att en situation är jobbig; det kan till exempel vara en ung hane som inte vet hur han ska bete sig i ett möte där han blir extremt exalterad, och då istället klamrar sig fast vid personens ben och juckar. En tik i löp som blir frustrerad över att den unga hanhunden misstolkar hennes inviter till parning som lek. Listan kan göras lång över situationer som gör en hund stressad.
Vad som får en hund att testa att jucka första gången har jag inget svar på, men en hund som upplever att ett beteende lönar sig, det vill säga att den får ut något av det som den vill ha, kommer med största sannolikhet upprepa det beteendet. Det är ingen idé att försöka bestraffa hunden för att bli av med beteendet, då läggs bara ett obehag till i en redan jobbig situation och gör den ännu värre. På ytan kan en bestraffning verka fungera, men inom hunden ligger känslan kvar och en vacker dag pyser den över och beteendet poppar upp igen.
Det bästa är att först lösa situationen genom att ge hunden ett alternativt sätt att få ur sig energin. Till exempel kan det vara bra att ta fram en leksak och busa med, eller lära den ett alternativt beteende. En hund som glädjejuckar i ett möte med sin favoritperson kan behöva stärka upp att sitta och nosa på handen som alternativ hälsning. Det blir då lättare för hunden att lugna ner sig eftersom den får ut det den vill ur situationen, nämligen att få hälsa och visa glädje, men vi blir tydliga med HUR vi vill att den gör det för att det ska bli rätt. Därigenom minskar vi hundens frustration och stress.
Tidigare nämnde jag att hunden ibland juckar som en dominanshandling, och som förtydligande vill jag avsluta med att säga att det kan den göra mot andra hundar men det är väldigt sällan det är ren dominans. Oftast föredrar hunden andra sätt språkmässigt, och en hund är inte dominant i sin personlighet, utan för att dominans ska kunna uppstå krävs en resurs som hunden är dominant kring, det vill säga den som vill ha det mest och visar att den är beredd att gå längst för att få det är den som är dominant i den situationen.
Hundfrågor skickas till
ida@iapawprints.se