Stress och glömska orsak till missad medicin

294 fall av utebliven medicin inträffade inom Nyköpings kommuns omsorg om äldre och handikappade under första halvåret i år. Glömska och stress anges som de vanligaste orsakerna till att medicineringen uteblev.

Övrigt2001-08-26 23:04
Detta framgår av den återkommande rapport som kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska, Birgitta Wejlin, sammanställer halvårsvis över de brister och avvikelser som inträffar i kommunens omsorg om äldre och handikappade.
Syftet med avvikelserapporteringen är att upptäcka brister i organisationen eller rutiner som kan skada den enskilde vårdtagaren, samt att höja kvaliteten inom omsorgen om äldre och handikappade.
Rapporten för första halvåret 2001 innehåller totalt 402 avvikelser som inträffat vid kommunens äldreboenden, hos privata vårdentreprenörer samt inom hemtjänsten.
Birgitta Wejlin konstaterar i rapporten att de 402 avvikelserna i den aktuella rapporten är en förbättring jämfört med samma period i fjol, då 425 avvikelser rapporterades. Hon noterar också att statistiken för första halvåret 2001 visar på en positiv trend med ett minskande antal avvikelser månad för månad.
Rapporten redovisar 21 fall av överdosering av medicin och 24 fall av förväxling.
Kategorin äldreboende svarar för 252 fall av utebliven medicin, av totalt 294. För ordinärt boende och gruppboende har rapporterats 26 respektive 16 fall.
En majoritet av det totala antalet avvikelser har rapporterats från kommunens äldreboenden, 335 av totalt 402.
Antalet avvikelser följer ganska väl storleken på de olika boendena och verksamhetsenheterna. Exempelvis har det på Mariebergsgården, kommunens största äldreboende med 156 lägenheter, inträffat 62 fall av utebliven medicin. Björkgården, äldreboendet i Tystberga, har rapporterat 17 fall av utebliven medicin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om