På torsdag går Trosas yrkesfiskare i hamn för skärgårdsstadens första strömmingfestival. Trosas krögare kommer att vara på plats för att röka, steka och smaka den lilla firren som är dagens fokus.
– Vi har mycket att vara stolta över och det vill vi lyfta fram på den här dagen, säger Jessica Gustâv.
Europas största rökeri och Ostkustens största fiskeflotta är borta, men det är inte strömmingen och idén om att lyfta fram dess roll på skärgårdsbornas matbord och tradition har funnits länge, enligt Jessica.
– Det är en gammal idé. Men nu är tiden inne eftersom vi har en bra blandning av aktörer, säger hon.
Trosas enda yrkesfiskare Åke Bergdahl och Carl-Rikhard Carlenstierna tvekade inte när hon frågade om de ville leverera strömming till festivalen. 500 kilo blir det.
– Trosa är och har varit en stor strömmingstad, så det är jätteroligt att de kommer väcka liv i det här. Och ha aktiviteter som visar hur man fiskade förr, säger Åke Bergdahl.
– Om du backar bandet 20-30 år så var det mycket yrkesfiskare här, forsätter han.
Under torsdagen kommer såväl gamla Trosabor som nyinflyttade och besökare att kunna dyka ner i Trosas historia. Ekor från 1800-talet kommer att ligga vid ån och en skärfogde med trumma och berättelser kommer att vandra längs med gatorna.
Hur situationen ser ut i Östersjön kommer även att diskuteras under dagen.
– Vi har planerat det här i ett år. Att se det i verkligheten ska bli roligt, säger Jessica Gustâv, som hoppas på att hundratals sörmlänningar kommer till hamnen på evenemanget som de hoppas ska bli en årlig tradition.