Studsvik ska riva kärnkraftverk i Storbritannien

Satsningarna på den brittiska marknaden har gett resultat. Nu har Studsvik fått ett ramavtal med British Nuclear Group om rivning av anläggningen i Sellafield i nordvästra England.

Övrigt2006-07-25 20:40
Avtalet innebär att Studsvik, tillsammans med två andra kärnkraftssaneringsbolag, får vara med och ge offerter på rivning av den gamla uttjänta anläggningen i Sellafield. Ramavtalet beräknas vara värt 140 miljoner per år för vart och ett av bolagen.
Det innebär en 10-procentig ökning på hela koncernens omsättning. Men eftersom det är ett ramavtal kan slutsumman bli både större och mindre, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för Studsvik.
Studsvik har redan kapat åt sig ett av de sex projekt som avtalet omfattar. Det gäller rivning av en instrument- och provtagningsanläggning i den ursprungliga delen av Sellafield. Detta första projekt beräknas ge en omsättning på 14 miljoner kronor för Studsvik.
Det är roligt att vår satsning på Storbritannien har gett resultat, även om vi trott på den så har vi inte vetat när i tiden vi skulle få affärer, säger Magnus Groth.
Studsvik UK Limited, som är dotterbolaget i Storbritannien, är bara ett år gammalt.
Vi är den nya babyn i koncernen, och det är roligt för oss att få tidiga framgångar, säger Mark Lyon, vd för Studsvik UK.
Han säger att British Nuclear Group valde Studsvik dels på grund av bolagets tekniska kunnande, dels på grund av Studsviks smidighet och innovativa förmåga.
Vi är mycket små i jämförelse med AMEC och RWE Nukem, som också fått ramavtal. Men det är inte alltid störst som är bäst, säger Mark Lyon.
I Storbritannien finns många gamla, uttjänta kärnkraftsanläggningar. De är från kärnkraftens barndom, och tekniken med gaskylda reaktorer har övergivits sedan många år. Många anläggningar stängdes för länge sedan, och har sedan fått stå. Men nu ska de rivas. Det innebär att marknaden för Studsviks rivnings- och avvecklingsverksamhet växer.
Det finns ett beslut sedan två år tillbaka på att de gamla anläggningarna ska tas bort, eftersom Storbritannien vill bygga nya kärnkraftverk. Då har de sagt att de först måste visa att de kan ta hand om de gamla anläggningarna, säger Magnus Groth.
Den allmänna debatten kring kärnkraftens vara eller inte vara har inte varit lika stark i Storbritannien som här i Sverige.
Kanske får vi en offentlig diskussion nu, men det är nog första gången, säger Mark Lyon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!