Studsviksföretag prövas av domstol

Nu undersöks huruvida Studsvik håller måttet enligt svensk miljölagstifting. I går påbörjades miljödomstolens huvudförhandling i målet där dotterbolagen Studsvik Nuclears och SVAFOs verksamhet prövas enligt miljöbalken.

Övrigt2004-03-09 23:57
Sedan 1999 måste all verksamhet som påverkar miljön prövas enligt miljöbalken.
Ny verksamhet ska godkännas innan den byggs och befintlig har på sig fram till och med sista december 2005 att bli godkänd.
Studsvik har nu gjort en ansökan till miljödomstolen för sina dotterbolag Studsvik Nuclear och SVAFO, som båda bedriver kärnteknisk verksamhet.
Ansökan gäller Studsvik Nuclears båda reaktorer, avfallshantering och laboratorier samt SVAFO:s hantering av medelaktivt avfall.

En ansökan till miljödomstolen ska innehålla en så kallad miljökonsekvensbeskrivning, MKB, som redovisar verksamhetens påverkan på omgivningen, förslag till skyddsåtgärder och uppgifter om överrensstämmelse med miljöbalkens hänsynsregler.
Huvudförhandlingen som startade i går och som beräknas ta tre dagar, har föregåtts av att myndigheter och enskilda fått lämna in yttranden om Studsviks ansökan. Länsstyrelsen, Nyköpings kommun, Fiskeriverket, Naturvårdsverket, Statens kärnkraftsinspektion (SKI) Statens strålskyddsinstitut (SSI) och miljöpartiet är några av dem som haft synpunkter.
Syftet med huvudförhandlingen är att få en samlad presentation av målet. Folk ska få möjlighet att komma till tals och då inte bara myndigheter, säger Ulrika Tengelin, ansvarig jurist i målet och domare vid miljödomstolen vid Stockholms tingsrätt.
Vad händer om miljödomstolen ger avslag på Studsviks ansökan?
Har man inget tillstånd av miljödomstolen kan man inte driva sin verksamhet.
Samtidigt har Studsvik Nuclear ansökt hos regeringen om att få förlängt driftstillstånd för sina båda reaktorer. Driftstillståndet måste förnyas var tionde år och vid halvårsskiftet i år går Studsviks Nuclears tillstånd ut.

Prövningen sker då enligt kärntekniklagen som i sin tur hänvisar till miljöbalken. Alltså sker här en prövning av Studsviks verksamhet från två instanser, vilket är helt nytt. Verksjurist Ingvar Persson vid SKI tycker att fallet är mycket intressant, inte minst i fall miljödomstolen och regeringen kommer fram till olika saker.
Den här typen av dubbelprövning är intressant. Vi vet inte ännu hur omfattande miljödomstolens prövning är och vad som händer om regeringen säger ja och miljödomstolen nej, säger Ingvar Persson.

SKI har kommit med yttrande både till regeringen angående Studsvik Nuclears fortsatta reaktordrift samt till miljödomstolen.
De ställer vissa villkor för att Studsvik ska få fortsätta sin verksamhet. Mest bekymmersamt för Studsvik är dock slutförvaringen av kärnbränsleavfall. Studsvik har ännu inte fått förlängt avtalet med US Department of Energy, DOE. Om de inte lyckas lösa slutförvaringen måste de stänga sina reaktorer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om